Foto: Uprava za zaščito in reševanje
Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Na območju Renškega vrha nad Renčami je malo pred 10. uro zagorelo. Več kot 300 gasilcem so pri gašenju danes pomagali po dva helikopterja Slovenske vojske in italijanske civilne zaščite ter hrvaški canadair, ki lahko iz morja naenkrat zajeme 6000 littrov vode.

Požar se je na težkem in skoraj neprehodnem kraškem terenu najprej širil proti vasi Temnica, pozneje pa se je zaradi burje obrnil v drugo smer.

Vzrok požara, ki v dolžino meri najmanj 4 kilometre, za zdaj še ni znan. Gori predvsem borov gozd in podrast, požar naj bi obsegal okrog 350 hektarov.

Prizorišče je obiskal tudi poveljnik Civilne zaščite RS-ja Srečko Šestan.

Bližnja naselja trenutno niso v nevarnosti

Trenutno najbližja naselja niso v nevarnosti, glede na to, da se požar širi tudi v krošnjah dreves, pa bi se to lahko hitro spremenilo, zato je gašenje iz zraka posebej pomembno za zagotavljanje varnosti.

Na terenu je trenutno več kot 300 gasilcev iz poklicnih gasilskih enot in prostovoljnih društev iz severne in južne Primorske.

Aktiviran je tudi državni načrt za velike požare.

Na pomoč so gasilcem spet prišli tudi pirotehniki, saj je na območju še vedno precej neeksplodiranih ostankov iz prve svetovne vojne. Neuradno naj bi se na območju požara slišale eksplozije.

Na goriškem Krasu izbruhnil nov obsežen požar
Foto: Erika Pečnik Ladika
Foto: Erika Pečnik Ladika

Poziv prebivalcem, naj se požarišču ne približujejo

Sicer pa za zdaj posebnega opozorila za prebivalce ni, poroča Radio Slovenija. Ob tem povzema besede župana občine Miren-Kostanjevica Mavricija Humarja, naj se požarišču ne približujejo in naj bodo pozorni na intervencijska vozila, da jim olajšajo prehod.

Radio Robin pa na družbenem omrežju Facebook povzema pozive gasilcev, naj se prebivalci ne vozijo po kraških poteh oz. naj ne ovirajo njihovega dela. Voznike prosijo, da se jim umaknejo in gasilskim vozilom omogočijo prehod.

Pred dvema dnevoma že gorelo v neposredni bližini

Pred dvema dnevoma je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.

Obsežen gozdni požar na goriškem Krasu