Gasilci se s požarom še vedno borijo. Foto: MMC RTV SLO
Gasilci se s požarom še vedno borijo. Foto: MMC RTV SLO
Gasilci se še borijo s požarom na Velikem Rogatcu

Po besedah Funtka si bodo, če bo v četrtek zjutraj vreme primerno za vzlet, s helikopterjem ogledali celotno območje požara in se potem odločali, kako naprej. Ponoči na požarišču ostaja požarna straža.

Funtek je še dejal, da na vrhu pobočja ni možnosti širjenja požara, medtem ko se na spodnjem delu pojavljajo posamezna žarišča, ki jih 15 gasilcev sproti zaliva z vodo. Ob 21. uri se menja požarna straža, ponoči bo tako na požarišču dežuralo pet vozil in okoli 15 gasilcev, je še pojasnil.

Zgornjesavinjski gasilci so sicer dopoldne na tistem delu požarnega območja, ki je fizično dostopno, polivali žarišča, delov, ki so na nedostopnem območju, pa še niso polili, je pojasnil Funtek. Kot pravi, je požar zajel območje 17 hektarjev, njegov obseg pa znaša skoraj dva kilometra. Najnižja nadmorska točka požara znaša 1205 metrov, najvišja pa 1535 metrov.

Na pogorišču še nekaj časa požarna straža
Požar je po mnenju gasilcev v noči s petka na soboto nastal zaradi udara strele. "Udar strele je zapleten za gašenje, saj gre za talni požar, ki se hitro širi. V začetku je gorelo na območju pol hektarja, zdaj je požar na od 15 do 20 hektarjih," je povedal Funtek. Vmes je v ponedeljek popoldne, potem ko so požar že omejili, dodatne težave povzročil veter, ki je požar vnovič razplamtel.

Planinci, izogibajte se območja!
Štab vodenja intervencije vse planince in druge obiskovalce gora prosi, naj do preklica nikakor ne hodijo na območje Velikega Rogatca in se pri tem izpostavljajo nepotrebni nevarnosti. Zaradi požara je namreč teren na celotnem območju gore izredno krušljiv, prihaja do rušenja posameznih kamnov in podorov kamenja ter vejevja, opozarjajo.

Gasilci se še borijo s požarom na Velikem Rogatcu