Prestrašeni prebivalci gasijo ogenj, ki je uničil na desetine hektarjev površin. Foto: EPA
Prestrašeni prebivalci gasijo ogenj, ki je uničil na desetine hektarjev površin. Foto: EPA
Požari v Grčiji
Blizu Zahare je ogenj obkolil množico vozil na begu, zaradi česar je umrlo 9 ljudi. Foto: EPA
Požari ogrožajo Grčijo

Grški premier Kostas Karamanlis je podvomil, da so številni požari, ki so najprej zajeli Peloponez, nato pa so se razširili še na druge fronte, naključje, in je obljubil, da bodo našli in kaznovali krivce. "Nihče nima pravice jemati človeških življenj in uničevati okolja," je še zatrdil Karamanlis, ki je dodal, da "čuti globoko bolečino za umrlimi in za materjo, ki je umrla s svojimi otroki v rokah."

Grčija se že vse poletje spopada z uničujočimi požari, petek pa je bil najbolj smrtonosen dan, saj je umrlo najmanj devet ljudi, ko so na begu pred ognjem zgoreli v avtomobilih blizu Zahera na zahodu Peloponeza, več deset pa še drugod po državi. Ogenj jih je namreč obkrožil z vseh strani, zato se niso mogli prebiti na varno. Gasilci so v bližini Zahera našli še 21 trupel, med njimi so trije gasilci, bojijo pa se, da se bo število smrtnih žrtev še povečalo, saj je čez noč več sto ljudi ostalo ujetih sredi ognja. Grški mediji so peloponeško regijo označili za krematorij.

Območje obiskal tudi premier
Župan Zahera Pantazis Kronopolos je dejal, da je položaj zelo resen, najbolj skrb vzbujajoča pa je hitrost, s katero se širi ogenj. Območje je pozno v petek obiskal tudi grški premier Kostas Karamanlis, ki je dejal, da so priča nepojemljivi tragediji. Na vlado so se sicer zgrnile hude kritike, češ da je njen odziv prepočasen, kar bi lahko vplivalo tudi na volitve, ki bodo čez tri tedne.

Gasilci se z ognjenimi zublji borijo na 87 frontah po vsej državi, je sporočil tiskovni predstavnik gasilcev Ioanis Stamulis. "Velike požare imamo na zahodu Grčije, na Peloponezu, otoku Evboja in območju Aten." Oblasti so razglasile izredne razmere v Lakoniji in Meseniji, kjer je grški premier Kostas Karamanlis razmere označil za tragične. Grška vlada je za pomoč pri gašenju prosila EU. Francija naj bi že danes v Grčijo poslala dve letali.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so dejali, da po njihovih podatkih slovenski državljani, ki so v Grčiji, niso ogroženi.

Požar v Atenah pogašen
Zaradi požara blizu Aten so morali evakuirati prebivalce nekega samostana, zaprta pa je tudi glavna avtocesta med prestolnico in bližnjim letališčem.

Ogenj je že ponoči zajel prestolnico Atene, a ga je uspelo gasilcem ukrotiti. Požar se je razvnel v okrožju Filotej na severu mesta, ukrotilo pa ga je šele 10 cistern vode. Pozneje pa je v mestu znova zagorelo.

Največji požari še naprej divjajo brez milosti, krepi pa jih še suh veter, ki otežuje delo požrtvovalnim gasilcem. "Helikopterji so v akciji, kadar koli to dopuščajo vremenske razmere, piloti se močno trudijo," je sporočil tiskovni predstavnik gasilcev Nikos Diamandis.

Še šest trupel so našli v obmorskem mestu Areopolis v regiji Mani na jugu države, kjer so oblasti izpraznile več vasi, na varno pa so odšli tudi turisti. Po vsej državi je zaradi opeklin v bolnišnicah končalo na desetine ljudi.

Zaradi požarov je prestavljen tudi začetek grške nogometne lige.

Požari ogrožajo Grčijo