Bo voda postala običajno trgovsko blago ali pa bo ostala javna dobrina? Foto: BoBo
Bo voda postala običajno trgovsko blago ali pa bo ostala javna dobrina? Foto: BoBo

Pobuda Right2Water Evropsko komisijo sicer poziva k predložitvi ustrezne zakonodaje, ki bi zaščitila vodo kot javno dobro in preprečila, da postane tržno blago.

Najprej preverjanje milijona podpisov
Maroš Šefčovič
, podpredsednik Evropske komisije, pristojen za medinstitucionalne odnose in administrativne zadeve, se je že odzval na sporočilo organizatorjev pobude Right2Water. Organizatorjem pobude je čestital, da jim je uspelo v samo pol leta zbrati milijon podpisnikov.

Šefčovič je sicer izpostavil, da morajo zdaj pristojni organi držav članic EU-ja preveriti verodostojnost podpisov, šele potem bo Evropska komisija pregledala pobudo in sprejela odločitev o nadaljnjih korakih.

Voda kot javna dobrina in ne trgovsko blago
Pobuda Pravica do vode pitno vodo obravnava kot dobrino, ki jo javne institucije morajo zagotoviti vsem. Pitna voda tako ne bi smela biti izpostavljena tekmovalnosti brezmejnega evropskega skupnega trga, so izpostavili organizatorji pobude in poudarili, da se oskrbe z vodo ne bi smelo privatizirati.

Uredba o evropski državljanski pobudi, ki državljanom EU-ja prvič do zdaj omogoča, da od Evropske komisije zahtevajo spremembo evropske zakonodaje na področju politik v pristojnosti EU-ja, je začela veljati aprila lani. Državljansko pobudo mora podpreti najmanj milijon državljanov EU-ja iz najmanj četrtine od 27 držav članic.

Državljanska pobuda - lizbonska novost
Pobuda, ki jo je prinesla Lizbonska pogodba, državljanom Unije daje priložnost za vzpostavitev neposrednega stika z evropskimi institucijami. Z njo imajo enako možnost kot Svet EU-ja in Evropski parlament predlagati določene zadeve Evropski komisiji.

Vse pobude, ki zberejo milijon podpisov, morajo biti deležne vsaj javne obravnave. Evropska komisija mora državljansko pobudo proučiti in v treh mesecih sporočiti, ali lahko pripravi zakonodajni predlog. Svojo odločitev o nadaljnjem (ne)ukrepanju mora javno utemeljiti.