Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ljudje podpirajo zakon. Zavedajo se, da je to edina rešitev za nas, ki živimo v bližini sosežigalnic in vse v širši goriški regiji. Upanje, da bomo lahko dihali čist zrak, še nikoli ni bilo večje,” je na novinarski konferenci dejala Mateja Sattler iz društva Eko Anhovo.

V torek je občinski svet občine Kanal ob Soči tudi podprl spremembe Zakona o varstvu okolja. Miha Stegel, župan občine Kanal ob Soči je bil zadovoljen, da je bil sklep sprejet brez glasu proti: “Zdravje, čist zrak sta temi, ki se tičeta vseh državljanov, temi, kjer moramo biti enotni. Zato prebivalci in prebivalke občine Kanal ob Soči računamo na soglasno podporo zakonu v državnem zboru.”

"Zakonodaja s področja sežiga in sosežiga v Sloveniji je jasen primer prevlade zasebnih, partikularnih interesov nad javnim interesom in zdravjem ljudi. Slepimo se, če mislimo, da lokalni problem v Anhovem ni vseslovenski problem in da boj v lokalnem okolju ni boj za pravico vseh nas do zdravega življenja. Veseli me, da je lokalna politika podprla spremembe zakona, zdaj to čaka še državno. To bo glasovanje o tem, kaj je koaliciji in celotni politiki bolj pomembno – zdravje ljudi ali zasebni interesi lastnikov velikih obratov in njihovi multimilijonski dobički, ki sploh ne ostajajo v Sloveniji,” pa je pojasnil Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja.

V manj kot tednu dni je bila zbrana že polovica od 5000 overjenih podpisov, ki jih potrebujejo. “S podpisom, enim majhnim dejanjem solidarnosti, lahko vsak izmed nas pokaže, da nam je mar, in izboljša življenja prebivalcev doline reke Soče,” je dejal Zlatko Djogić iz Inštituta 8. marec ter pozval k oddaji podpisa, ki se lahko odda prek spleta ali na posebnem okencu na vsaki upravni enoti v Sloveniji, brez predhodnega naročanja.