Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kanalski svetniki v en glas pozivajo poslance, naj podprejo izenačitev dovoljenih vrednosti izpustov za sežigalnice in sosežigalnice odpadkov. "In to je najmanj, kar lahko naredijo. Nič ne bo nobeden oškodovan, samo zdravja bo v tej naši dolini več," je poudarila Anastazija Makorič Bevčar z Liste za zdravje in kakovost bivanja.

Predlagane spremembe podpirajo, a svetnica DeSUS-a in trije svetniki SD-ja so torkovo izredno sejo protestno zapustili. "Nismo dobili celotnega gradiva, nimamo strokovnih poročevalcev, nimamo gradiva od tehnične skupine, tako da to ni v redu," je pojasnil Vladimir Kolmančič iz svetniške skupine SD-ja.

"Z njimi smo želeli 14 dni vzpostaviti stik," pa pojasnjuje kanalski župan Miha Stegel. "Cementarne lahko pri strupenih snoveh, težkih kovinah uporabijo za to koncentracijo celoten volumen na tono odpadkov, ki je lahko petkrat večji v primerjavi s specializiranimi sežigalnicami," pa je župan dejal o zdajšnji zakonski ureditvi.

Maja Blatnik iz Salonita Anhovo opozarja, da se takšnim načinom spremembe zakonodaje ne strinjajo. "Ker gre za strokovno vprašanje in ker navsezadnje obstaja enoten evropski zakonodajni okvir," je dejal.

S spremembo zakonodaje bodo morale sicer sosežigalnice upoštevati tudi polurne mejne vrednosti izpustov, česar jim zdaj ni potrebno, še poudarjajo v Kanalu ob Soči. Za vložitev predlaganih sprememb v zakonodajni postopek mora sicer pobuda do konca oktobra zbrati 5000 overjenih podpisov. Kanalski občinski svet je ob tem ustanovil tudi delovno skupino za dodatne izboljšave zakona o varstvu okolja.

Anhovo: Predlog izenačitve sežiga in sosežiga