Začasno je prepovedan promet s semenom koruze, sladkorne pese in oljne ogrščice. Foto: MMC RTV SLO
Začasno je prepovedan promet s semenom koruze, sladkorne pese in oljne ogrščice. Foto: MMC RTV SLO
Čebele umirajo povsod po Evropi

Prepovedana sta uporaba in promet Poncho FS 600 rdeč, Cruiser 350 FS, Cruiser 70 WS, Gaucho FS 350 in Gaucho WS 70. Vsi našteti pesticidi so sicer namenjeni tretiranju semena koruze oziroma sladkorne pese.

Prav tako se do preklica prepoveduje tudi promet s semenom koruze, sladkorne pese in oljne ogrščice, ki je tretirano z aktivnimi snovmi klotiniadin, imidakloprid in tiametoksam. Začasna prepoved bo veljala, dokler ne bodo raziskali in dokončno potrdili ali ovrgli morebitne povezave med zastrupitvami čebel in setvijo tovrstnih semen.

Ukrepe kmetijskega ministrstva so pozdravili v SDS-u, kjer ugotavljajo, da je pri pomoru čebel na domžalskem območju ministrstvo pristopilo ažurno, odgovorno in strokovno.

V stranki Zares pa so opozorili, da rezultati prvih analiz pomora čebel na domžalskem območju še ne dajejo odgovora na vprašanje, kdo je kriv za pomor. Odločitev ministrstva pozdravljajo in dodajajo, da se je končno nekdo bolje lotil tudi nadzora.

Z množičnimi pomori čebel se ukvarjajo tudi drugod po Evropi
Podobne težave, kot jih ima z množičnimi pomori čebel Slovenija, imajo tudi drugod po Evropi. V povprečju je namreč v zadnjih mesecih pomrla tretjina čebel, na nekaterih območjih pa kar polovica. Običajno sicer vsako leto umre okoli pet odstotkov čebel, tako množičnih pomorov, kot se dogajajo letos, pa do zdaj ni bilo zaznati.

Razlogov za pomore je več, predvsem so to kemične snovi za odpravljanje škodljivcev, ki jih uporabljajo v kmetijstvu. V Nemčiji in Franciji je pogosta uporaba klotianidina, ki so ga v poginulih čebelah našli tudi v Sloveniji. Že izjemno majhna količina te snovi je smrtno nevarna za čebele. Od pet do osem odstotkov čebel pa naj bi pomorila tudi bolezen varoja.

Čebele umirajo povsod po Evropi