Vlada je imela po navedbah Majcnove veliko posluha za sanacijo po poplavah in je že lani namenila nekaj manj kot 12 milijonov evrov za najnujnejše ukrepe za zagotavljanje prevodnosti strug vodotokov in za pretoke vode pod cestami. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vlada je imela po navedbah Majcnove veliko posluha za sanacijo po poplavah in je že lani namenila nekaj manj kot 12 milijonov evrov za najnujnejše ukrepe za zagotavljanje prevodnosti strug vodotokov in za pretoke vode pod cestami. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vlada Mira Cerarja je znova vzpostavila ministrstvo za okolje in prostor in ministrica Irena Majcen je ob predstavitvi prvega leta delovanja ministrstva še posebej izpostavila sistemsko ureditev upravljanja voda.

Zaradi številnih poplav je bilo treba aktivno pristopiti ne le k zagotavljanju protipoplavne varnosti in urejanju vodotokov, temveč tudi k sistemski ureditvi tega področja. S tem namenom je bil sprejet zakon o vodah, ki vzpostavlja direkcijo za vode, ki bo bedela nad tem področjem.

Vlada je imela po navedbah Majcnove veliko posluha za sanacijo po poplavah in je že lani namenila nekaj manj kot 12 milijonov evrov za najnujnejše ukrepe za zagotavljanje prevodnosti strug vodotokov in za pretoke vode pod cestami.

Vlada dejavnosti nadaljuje in je za sanacijo škode po vodotokih namenila 10 milijonov evrov, v teh ukrepih je zajeta tudi sanacija plazov. V okviru kohezijskih sredstev se izvaja protipoplavna zaščita na dveh porečjih, na Savinji in Dravi. V prihodnje pa se bodo s pomočjo kohezijskih sredstev izvajali projekti, gre za območje Ljubljane in Železnikov.

"Po mojem prepričanju se bodo dela nadaljevala tudi na porečju Savinje," je dejala Majcnova, ki je med dosežki izpostavila tudi resolucijo o nacionalnem stanovanjskem programu, ko jo je vlada sprejela prejšnji teden. "Res je, da v samem programu ni veliko številk, vsebinsko pa sem zelo zadovoljna z nalogami, ki smo si jih zadali," je poudarila.

Skupaj s stanovanjskim skladom se tako zagotavljata dva pilotna projekta, in sicer reševanje problematike mladih in reševanje stanovanjske problematike na splošno. Ministrstvo za delo bo medtem s pomočjo kohezije zagotavljalo sredstva za gradnjo stanovanj za ranljivejše skupine.

Napovedane spremembe zakonodaje
Ministrica je omenila tudi spremembo zakonodaje, ki je potrebna zaradi tožb ali pilotov Evropske komisije. Odpravili so že kar nekaj kršitev, nekaj dela jih še čaka.

Majcnova tako ni zadovoljna s sanacijo odlagališča gum v Kidričevem, kjer morajo po sklepu Bruslja razpis ponoviti. "Vseeno pa lahko zatrdim, da smo se reševanju tudi te problematike posvetili aktivno, v naslednjem letu se bo gotovo začet postopek sanacije tega odlagališča," je dejala in dodala, da je vlada za sanacijo zagotovila dva milijona evrov.

Med drugimi nalogami je izpostavila še ureditev dimnikarstva in področje graditve objektov ter napovedala spremembo zakonov o varstvu okolja in ohranjanju narave.