Močna burja utegne povzročiti tudi gmotno škodo. Foto: EPA
Močna burja utegne povzročiti tudi gmotno škodo. Foto: EPA
Zemljevid
Agencija RS-a za okolje je najvišjo stopnjo ogroženosti za Primorsko razglasil že za torek. Foto: MMC RTV SLO

Na tiskovni konferenci je bil Marko Korošec z Darsa, ki je pojasnil, da že pet- ali šestkrat namerili orkanske sunke burje, s hitrostjo med 180 in 190 kilometri na uro. Sunke vetra merijo na Rebrnicah in vzdolž avtoceste.

Burja
Zaradi burje je znova zaprta cesta čez Rebrnice, o protivetrni zaščiti naj bi na Darsu govorili v nekaj dneh. Še vedno pa se ni odplro vprašanje odgovornosti za postavitev trase ceste po pobočju Nanosa. Foto: MMC RTV SLO
Zima
Sneg v tej sezoni še ni rekel zadnje besede. Foto: pecenojabolko
Luka Koper
V Luki Koper zaradi vetra prihaja do zastojev pri delu z dvigali. Ta so namreč opremljena z varnostnimi sistemi, ki dvigala ob določenih jakostih vetra samodejno izključijo. Foto: MMC RTV SLO
Pozor pred orkansko burjo

Predstavniki Agnecije RS za okolje so na tiskovni konferenci poudarili, da v naslednjih dneh lahko pričakujemo nevarne vremenske razmere, ki zahtevajo resen pristop in največjo stopnjo pripravljenosti, posebno pa Primorskem, zato so za to pokrajino za prihodnje dni razglasili rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, kar se navadno zgodil le enkrat ali dvakrat na leto.
Ciklon, ki se razvija v zahodnem Sredozemlju, se približuje našim krajem in jih bo kmalu dosegel, kar pomeni zelo okrepljene vetrove.

"Tako močne burje ni bilo že nekaj let"
Pričakovati je, da se bo burja okrepila jutri popoldne, oslabela pa bo v četrtek. V tem času lahko sunki dosežejo hitrost do dvesto kilometrov na uro. Najmočneje bo pihalo v Vipavski dolini in na Krasu. Močna burja bo tudi v Kvarnerskem zalivu in v sosednji Italiji. Kot je dejal meteorolog Brane Gregorčič, tako močne burje ni bilo že nekaj let.

Poleg močne burje pa od noči na sredo lahko pričakujemo tudi sneg, sprva tudi ob morju. Prevideva se, da ga bo zapadlo od 10 do 25 centimetrov. Zaradi vetra bodo nastajali snežni zameti. Prav zato bo v sredo po vsej Sloveniji, razen Primorski razglašena oranžna stopnja nevarnosti.

REBRNICE ZNOVA ZAPRTE

Hitra cesta čez Rebrnice je bila dopoldne že zaprta, zdaj pa je po njej prepovedan le promet za počitniške prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse.

Iz Darsa so glede mogočih rokov postavitve protivetrne zaščite za MMC sporočili, da je predpogoj za začetek gradnje idejni projekt za celotno in celostno rešitev protivetrne zaščite, ki je lahko tudi najbolj učinkovita in ekonomsko upravičena.

Pogovori o mogočih spremembah ukrepanja naj bi se s predstavniki strokovne in zainteresirane javnosti začeli v prihodnjih dneh. Še vedno pa se še ni odprlo vprašanje odgovornosti tistih, ki so odločili postaviti traso ceste po pobočju Nanosa, kjer je bilo jasno, da bodo s tem le težave. Videti je, da je bilo to jasno vsem drugim, razen strokovnjakom, ki so o tem strokovno odločali, ne.

Stanje na cestah lahko ves čas spremljate na tej povezavi.

Na Primorskem v naslednjih dneh razglašena najvišja stopnja ogroženosti
Predvsem v sredo lahko po njihovih besedah pričakujejo močno poslabšane vozne razmere po vsej državi. Gregorčič je vsem, ki se v sredo nameravajo odpraviti na pot svetoval, naj jo preložijo, če je mogoče.

Burja pa lahko povzroči škodo tudi na objektih. Kot morebitne nevarnosti je Gregorčič izpostavil predmete, ki bi jih burja utegnila odpihniti in lahko zadanejo kakšno stavbo ali celo človeka, poleg tega se lahko zgodi tudi, da morje zaradi močnega valovanja v Piranu na obalo vrže kakšno skalo. Opozoril je pe, da zaradi burje zanese tudi avtomobile med vožnjo. Po nejgovem mnenju lahko težave pričakujejo tudi v Luki Koper.

ZARADI BURJE TEŽAVE TUDI V LUKI KOPER

Zaradi močne burje je uprava za pomorstvo med polnočjo in 5. uro zjutraj za vplutja in izplutja ladij zaprla koprsko pristanišče. Od 5. ure dalje prepovedi za ladje ni več, vendar pa pristanišču zaradi močne burje prihaja do zastojev pri operativnem delu.


Kaže tudi, da se živo srebro v tem tednu ne bo kaj prida povzpelo. V sredo, denimo, morda celo ne bo preseglo ničle, tako da nas čakata mrzla dneva z zelo nizkimi dnevnimi temperaturami, medtem ko naj bi bilo v drugi polovici tedna vendarle nekoliko topleje in bodo termometri čez dan pokazali šest ali sedem stopinj Celzija.

KAJ POMENI NAJVIŠJA STOPNJA OGROŽENOSTI (RDEČA BARVA)?

Napovedane vremenske razmere so zelo nevarne. Napovedani so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je verjeten nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe.


Očitnejša otoplitev šele čez deset dni
Očitnejšo otoplitev je mogoče pričakovati šele čez deset dni, so na Arsu tudi povedali za našo spletno stran. Poudarili so še, da se bo grelo počasi in da ne bo hitrih vzponov temperatur, in dodali, da bo marec hladen: "Mesečna napoved ne predvideva zelo tople pomladi, mogoča pa so nihanja - toplejša in hladnejša obdobja."

Sicer pa je Gregorčič še dejal, da sneg marca redko ostane več kot teden dni, drži pa, da v kratkem neke posebne odjuge ni pričakovati. Je pa ob tem še izpostavil zanimivost, da je pred točno 34 leti, med 8. in 10. marcem 1976 v 24 urah zapadlo med 40 in 125 centimetri snega.Takrat je v Ljubljani v enem dnevu zapadlo 70 centimetrov.

VREMENSKA NAPOVED ZA PONEDELJEK
Na Primorskem bo pretežno jasno, pihala bo zmerna do močna burja. Drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 3, na Primorskem do 6 stopinj Celzija.
VREMENSKA NAPOVED ZA TOREK
V torek bo pretežno oblačno. Na Primorskem bo suho, pihala bo zmerna do močna burja. Drugod bo občasno rahlo snežilo, pogosteje v južni in jugovzhodni Sloveniji. Količina padavin bo majhna. Pihal bo severovzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -3, v alpskih dolinah do -10, na Primorskem okoli 0, najvišje dnevne od -5 do 1, na Primorskem do 5 stopinj.

Na tiskovni konferenci je bil Marko Korošec z Darsa, ki je pojasnil, da že pet- ali šestkrat namerili orkanske sunke burje, s hitrostjo med 180 in 190 kilometri na uro. Sunke vetra merijo na Rebrnicah in vzdolž avtoceste.

Pozor pred orkansko burjo