Znanstveniki so spet pozvali k takojšnjemu prehodu na obnovljive vire energije. Foto: Reuters
Znanstveniki so spet pozvali k takojšnjemu prehodu na obnovljive vire energije. Foto: Reuters

Raziskovalci v Nemčiji in na Cipru računajo, da je leta 2015 zaradi onesnaženega zraka umrlo 8,8 milijona ljudi, skoraj še enkrat več, kot so kazale prejšnje ocene, po katerih je umrlo 4,5 milijona ljudi.

Medtem Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) meni, da zaradi kajenja po svetu letno umre okoli sedem milijonov ljudi.

Raziskava Evropskega kardiološkega društva, je ugotovila, da je v Evropi zaradi onesnaženega zraka umrlo okoli 790.000 ljudi, od tega med 40 in 80 odstotki zaradi kardiovaskularnih bolezni.

Nujen prehod na obnovljive vire energije

Soavtor študije, profesor Jos Lelieveld z Inštituta za kemijo Max Planck v Mainzu in Ciprskega inštituta Nikozija, je po poročanju Al Džazire dejal, da v Evropi večina onesnažil zraka izhaja iz rabe fosilnih goriv, zato moramo nujno preiti k drugim virom energije.

"Ko uporabljamo čisto, obnovljivo energijo, ne izpolnjujemo zgolj Pariškega sporazuma za omejevanje učinkov podnebnih sprememb, ampak bi lahko zmanjšali tudi število smrti v Evropi zaradi onesnaženja zraka za do 55 odstotkov," je dejal.

Kot so izračunali raziskovalci, v povprečju strupena mešanica onesnaževanja zaradi vozil, industrije in kmetijstva skrajša življenja tistih, ki umrejo predčasno, za 2,2 leta.

Po svetu onesnaženje zraka prispeva 120 dodatnih smrti na vsakih 100.000 ljudi na leto, v nekaterih delih Evrope pa ta stopnja naraste do 200 smrti na 100.000 prebivalcev.

"To pomeni, da onesnaženje zraka povzroča več dodatnih smrti na leto kot kajenje tobaka, ki je po predvidevanjih WHO-ja kriv za dodatnih 7,2 milijona smrti leta 2015," je pojasnil Thomas Munzel, profesor z Univerze v Mainzu. "Kajenju se da izogniti, onesnaženemu zraku pa ne," je še dodal.

Škodljivost delcev PM2.5 še večja

Raziskava je bila objavljena v publikaciji European Heart Journal, osredotočila pa se je na ozon in najmanjše delce, ki onesnažujejo, imenovane PM2.5, ki so še posebej zdravju škodljivi, saj lahko prodrejo v pljučno sluznico in morda celo preidejo v kri.

Raziskovalci so še sporočili, da novi podatki kažejo, da je škodljivost teh delcev za zdravje še večja, kot se je menilo do zdaj.

Pozvali so k znižanju zgornje meje za delce PM2.5 v EU-ju, ki je zdaj pri 25 mikrogramih na kubični meter. To je 2,5-krat več kot določajo smernice WHO-ja.