Vremensko opozorilo: Rdeči alarm umaknjen Foto:
Vremensko opozorilo: Rdeči alarm umaknjen Foto:
HE Plave
Noč na zahodu državee je minila mirno Foto: BoBo

Ob predvidenih padavinah bodo danes reke v jugozahodni, južni, osrednji in vzhodni Sloveniji še naraščale, predvidoma do velikih pretokov. V noči na torek in v torek bodo predvidoma na običajnih mestih poplavile Ljubljanica na Ljubljanskem barju in Krka v spodnjem toku.

Noč na zahodu Slovenije je sicer minila mirno. Nekaj vtisov je za MMC že zjutraj zbrala novinarka TV Slovenija Mojca Dumančič.

"Za zdaj smo si oddahnili. Noč je bila mirna. Proti jutru je začelo rahlo deževati – toda pri nas zaradi padavin ni nikakršnih težav. Soča sicer je narasla, je blatna – toda daleč od tega, kar smo doživeli pred natanko tednom dni. Reka je v strugi. Družina, ki smo jo sinoči preventivno evakuirali, se bo danes vrnila na svoj dom. Pouk v šoli v Desklah, ki jo je pred tednom dni zalila Soča, poteka normalno. Upam, da bo tudi čez dan vse mirno,« je zjutraj povedal župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi.


Za družino iz Globnega je kanalska Civilna zaščita priskrbela nadomestno stanovanje v Desklah. Mož in žena, ki sicer živita tik ob Soči in je njuno hišo prejšnji ponedeljek zalila podivjana reka, sta se torej že vrnila domov – v suho hišo.


»V celi regiji ni bilo to noč prav nikakršnih težav. Zdaj rahlo dežuje, toda vsi vodotoki so pod nadzorom, so v svojih strugah. Dodatnega plazenja - sicer močno razmočene zemlje - ni. Ker pa rdeči alarm za naše območje še vedno velja, ostajajo prav vse službe za zaščito in reševanje v regiji v pripravljenosti. To je več kot 400 ljudi, ki jih ob klicu na pomoč aktiviramo v nekaj minutah. Tudi vojska je na razpolago, če bo to potrebno. Za zdaj pa je pri nas mirno, nevarnosti ni. Upam, da bo tako tudi ostalo,"
je o razmerah na tem območju ob 8. uri zjutraj povedal poveljnik štaba Civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač.

»Na Ajdovskem in Vipavskem ni padlo niti deset litrov dežja na kvadratni meter. Razmere so povsem normalne. Vode in plazovi nam ne grozijo. Rdeči alarm se vsaj za zdaj ni uresničil. Sprašujem pa se, ali bomo ob vsakem napovedanem dežju prižigali rdečo, opozarjali na največjo nevarnost. Ljudje so ob takšnih napovedih prestrašeni. Zdaj so si sicer oddahnili. Toda – ali bodo naslednjič alarmu verjeli?« pa se sprašuje poveljnik štaba Civilne zaščite Ajdovščina, Igor Benko.