Poplav, kot so Slovenijo prizadele prejšnji konec tedna, tokrat ne gre pričakovati. Foto: MMC RTVSLO/Jure Urek
Poplav, kot so Slovenijo prizadele prejšnji konec tedna, tokrat ne gre pričakovati. Foto: MMC RTVSLO/Jure Urek
Vaja usposobljenosti reševanja ob naravnih nesrečah
Uprava RS za zaščito in reševanje je v Bohinju izvedla vajo reševanja ob naravnih nesrečah, kjer so reševalci in policisti med drugim izvedli reševanje ponesrečencev, zavarovanje območja nesreče na obali in v vodi, varovanje ljudi in premoženja in drugo. Foto: PU Kranj
Dež znova po vsej državi

Čez dan je deževalo zlasti na zahodu in v osrednjem delu države, padavine pa naj bi se ponoči pomaknile na vzhod. Kot je zatrdil dežurni na upravi za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, razmere niso skrb vzbujajoče.

Reke imajo visoke pretoke
Zvečer bi lahko začeli naraščati Ljubljanica in Krka, v noči na nedeljo pa reke v Pomurju, na Štajerskem in Koroškem. Narastejo lahko predvsem reke s povirji na Kozjanskem, na Pohorju, v Halozah, v Slovenskih goricah in na Goričkem ter njihovi pritoki, ki lahko v noči na nedeljo in v nedeljo poplavijo. Tudi na Barju se razmere še ne bodo kmalu normalizirale, saj so tam poplavna območja zelo obširna.

Največja nevarnost so plazovi
Zaradi razmočenega terena še vedno velja opozorilo zaradi nevarnosti proženja številnih novih in obstoječih zemeljskih plazov. Strokovnjaki posebej opozarjajo na plaz, ki se je v Podkleku nad Blanco sprožil pred tednom dni in ogroža stanovanjski objekt. Znova se premika tudi plaz Stogovce, ki se je ob obilnem deževju sprožil nad zaselkom Slokarji v Lokavcu pri Ajdovščini in poškodoval skoraj kilometer dolg odsek državne ceste Lokavec-Predmeja. Kot je za Radio Slovenija povedal poveljnik občinskega štaba ajdovske Civilne zaščite Igor Benko, se bojijo vnovičnega močnejšega dežja, ki bi lahko drsenje le še pospešil.

Hudourna rečica Iška, ki je zaradi udora struge pred dnevi poniknila, se je dopoldne začela vračati na površje. Pet minut pred deseto uro se je v Iški vasi ustvaril površinski tok Iške, ki teče od Iške vasi proti Vintgarju, je za Radio Slovenija dejal hidrolog Rok Fazarinc. Na površju se je sicer pojavil le del rečice, a se tako počasi ustvarja normalno površinsko stanje toka reke.

Več lahko preberete tukaj.

Vremenoslovci predvidevajo, da bo v zahodni Sloveniji padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji in vzhodni Sloveniji pa od 40 do 80 litrov na kvadratni meter. Zaradi močnega južnega vetra in nizkega zračnega pritiska bo na Obali povišano plimovanje morja.

Za danes je agencija v hidroalarmu za porečja Kraške Ljubljanice, Ljubljanice in Krke razglasila drugo najvišjo, oranžno stopnjo opozorila.

Glavnino padavin je pričakovati do nedelje zjutraj, ko bo v zahodni Sloveniji padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji in vzhodni Sloveniji pa od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Ob prehodu hladne fronte se bodo pojavljale tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Občasno bo deževalo tudi v nedeljo, predvsem na vzhodu države, vendar bo količina padavin bistveno manjša kot prejšnji konec tedna.

Zaradi poplav in zemeljskih plazov je po Sloveniji še vedno ponekod zaprt ali oviran promet. Stanje na cestah lahko spremljate tukaj.

Dež znova po vsej državi