Poplavljale bodo reke predvsem v južni polovici države in na zahodu. (Za povečavo klikni na sliko.) Foto: MMC RTV SLO
Poplavljale bodo reke predvsem v južni polovici države in na zahodu. (Za povečavo klikni na sliko.) Foto: MMC RTV SLO
Poplave, plazovi

Reki Vipava in Kolpa poplavljata v srednjem in spodnjem toku ter še zmerno naraščata. Poplavljata tudi Ljubljanica na Ljubljanskem Barju in reka Krka v spodnjem toku na območju vsakoletnih poplav. Pretoki Gradaščice, ki je začela poplavljati na izpostavljenih območjih ob strugi, in Sore so presegli opozorilne vrednosti, pojasnjujejo na agenciji za okolje.

Še vedno naraščajo reke Sava in Savinja vzdolž celotnega toka, Sora, Ljubljanica, Krka, Mestinjščica in Sotla. Gladine voda na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa so se povišale, vendar so še vedno na običajnih ravneh za ta letni čas.

Vremenoslovci pričakujejo, da se bodo čez dan poplavna območja Vipave, Kolpe, Ljubljanice in Krke v srednjem ter spodnjem toku še nekoliko razširila. Naraščale bodo tudi reke Reka, Idrijca, Soča, Sora ter Savinja in Sava vzdolž celotnega toka.

V četrtek reke večinoma nazaj v struge
Danes in jutri bodo poplavljene površine predvidoma ostale v območju vsakoletnih poplav. Z začetkom ohladitve v četrtek sredi dneva se bodo v četrtek popoldne in petek hidrološke razmere v večjem delu države umirile, reke se bodo večinoma vrnile v svoje struge. Poplave na Ljubljanskem Barju in v spodnjem toku reke Krke se bodo zaradi dotoka vode iz kraškega zaledja v prihodnjih dneh predvidoma zadržale do konca tedna. Tudi gladine voda na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo zmerno dvigovale predvidoma do konca tedna. Vremenoslovci na agenciji izjemno obsežnih ojezeritev tam ne pričakujejo.
Do četrtka opoldne bo v zahodni in južni Sloveniji padlo še od 50 do 90, krajevno do 100 litrov dežja na kvadratni meter, meja sneženja pa bo nad 2100 metri.

V četrtek precej vetrovno
V četrtek nas bo nato prešla hladna fronta, pravijo na Arsu, veter se bo obrnil na severno smer. Pod Karavankami in v zgornjem Posočju bo v četrtek pozno dopoldne zapihal severni veter, krajevno s hitrostjo do 80 km/h. Popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih za krajši čas presegla hitrost 100 km/h. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, najvišje hitrosti bodo predvidoma do okoli 50 ali 60 km/h.

Grozijo tudi plazovi
Na Ajdovskem se je v torek utrgal manjši zemeljski plaz, ki ogroža gospodarsko poslopje. Ekipe civilne zaščite so na terenu, geologi in hidrologi pa pozorno spremljajo razmere na najbolj kritičnih plazovih v ajdovski in novogoriški občini, je poročala TV Slovenija.

Zaradi razmočenih tal je na izpostavljenih območjih povečana verjetnost trganja zemeljskih plazov. Tudi v gorskem svetu se bo nevarnost snežnih plazov povečala, zlasti tam, kjer ne bo snežilo, ampak deževalo.

Poplave, plazovi