Nizko raven ledu bodo občutili tudi tjulnji. Foto: EPA
Nizko raven ledu bodo občutili tudi tjulnji. Foto: EPA

Sklad skrbi, da količina ledu letos ne bo več narasla, kar bi najbolj občutile arktične živali in rastline, hkrati pa ima količina ledu na Arktiki velik vpliv na vreme na severni polobli.

Rekordno topla zima je znak, da je treba začeti izvajati podnebne zaveze in ustaviti nenehno uničevanje občutljivih ekosistemov, je še opozoril WWF.

Tjulnji za kotenje potrebujejo led
Jon Aars
, raziskovalec polarnih medvedov z Norveškega polarnega inštituta, je opozoril, da
polarne medvedke, ki so to zimo skotile mladiče, spomladi prihajajo iz svojih brlogov in po dolgem postu potrebujejo hiter dostop do ledu, da bi se nahranile in si povrnile moči.

Po njegovem mnenju bo to pomlad manj samic, ki jim bo uspelo priti iz svojih brlogov do obale. Nizka raven ledu pa bo prizadela tudi tjulnje, ki prav tako potrebujejo led, da skotijo svoje mladiče.

Samantha Smith, vodja svetovne pobude WWF-ja za podnebje in energijo, je izpostavila, da "morajo vlade, podjetja in mesta takoj začeti izvajanje podnebnih zavez, sprejetih na pogajanjih v okviru ZN-a decembra lani".

Predstavniki vlad se bodo 22. aprila, na dan Zemlje, sešli na sedežu ZN-a v New Yorku, da bi dali prve podpise pod nov podnebni sporazum.