Po ocenah projektne skupine je v Sloveniji trenutno med 15 in 20 risov.  (Slika je simbolična.) Foto: Pixabay
Po ocenah projektne skupine je v Sloveniji trenutno med 15 in 20 risov. (Slika je simbolična.) Foto: Pixabay

"Po številnih lažnih alarmih in težkih snežnih razmerah se je v sredo sprožila past in ujeli smo prvega risa za preselitev," so sporočili iz projektne ekipe, jo sestavljajo predstavniki ACDB-ja, upravljavci lovišč, predstavniki Naravnega parka Putna Vrancea in Romsilva.

Akcija poteka v okviru projekta Life Lynx, katerega glavni cilj je reševanje dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa pred izumrtjem in njena dolgoročna ohranitev. V Sloveniji in sosednjih državah zaradi majhne populacije, predvsem zaradi posledic parjenja v sorodstvu, namreč risom grozi ponovno izumrtje.

V okviru projekta, v katerem sodeluje 11 organizacij iz petih držav, bodo v Slovenijo in na Hrvaško doselili rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov. V obstoječo populacijo risov v Sloveniji nameravajo vključiti 10 risov, po pet na Notranjsko oz. Kočevsko in na Gorenjsko.

Po ocenah projektne skupine je v Sloveniji med 15 in 20 risov. Populacijo so ohranili s pomočjo doselitve leta 1973, ko je v Slovenijo prišlo šest risov s Slovaške. A za rešitev populacije so sedaj potrebni ukrepi za gensko osvežitev in izboljšanje povezanosti z drugimi populacijami risa, zlasti z alpsko.