Temperature so se povzpele nad 30 stopinj Celzija že pred 10.30. Foto: MMC RTV SLO
Temperature so se povzpele nad 30 stopinj Celzija že pred 10.30. Foto: MMC RTV SLO

Na urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra so včeraj obravnavali za približno petino več bolnikov kot običajno, med njimi največ tistih s srčno-žilnimi boleznimi, ki še posebej težko prenašajo vročino.

Poletna nedelja je prinesla temperaturni rekord

V ponedeljek bodo najvišje temperature po nižinah nad 35 stopinj Celzija, tudi ponoči bodo temperature večinoma nad 20 stopinj Celzija.

Od torka bo manj vroče, saj se bo od ponedeljka popoldne do torka zgodaj zjutraj prek Slovenije pomikala hladna fronta. "Hladna fronta bo v noči na torek povzročila kar močne nevihte. Te bodo spremljali močnejši nalivi in sunki vetra, lokalno pa ni izključena tudi toča," je za Televizijo Slovenija dejal Janez Markošek z Arsa, ki za jutri napoveduje nevihte tudi na Obali.

Požarna ogroženost je velika predvsem na Primorskem, pa tudi drugod, saj "razen jutrišnjih in potem neviht v noči s ponedeljka na torek kakšnih padavin ni videti, vsaj v naslednjih desetih dneh, če ne več, pa še vročina se bo spet stopnjevala," je še dejal Markošek.

Najvišje temperature, ki so jih zaznale samodejne postaje:
Novo mesto: 38 stopinj Celzija
Krško: 38 stopinj Celzija
Maribor: 38 stopinj Celzija
Črnomelj: 37 stopinj Celzija
Nova Gorica: 36 stopinj Celzija
Celje: 36 stopinj Celzija
Lendava: 36 stopinj Celzija
Velenje: 36 stopinj Celzija
Ljubljana: 36 stopinj Celzija
Murska Sobota: 36 stopinj Celzija
Ptuj: 35 stopinj Celzija
Ajdovščina: 35 stopinj Celzija

Vir: Arso

Temperatura morja v koprskem zalivu je bila danes dobrih 28 stopinj.

Zdravniki ob tem svetujejo, naj med vročino dnevno spijemo vsaj dva litra tekočine, najbolje vode. Priporočeno je tudi zračenje prostorov, kjer se zadržujemo, predvsem zjutraj in zvečer, oblačila, ki jih nosimo, pa naj bodo lahka. Priporočljivo je tudi omejiti športno dejavnost.

Koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost
Ob vročinskem valu je na merilnih mestih Nova Gorica in Otlica v Trnovskem gozdu koncentracija ozona danes presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter, so sporočili z Arsa. Tako veliko koncentracijo ozona lahko pričakujemo še vse popoldne, zvečer pa bo koncentracija padla.

Na Arsu opozarjajo, da preseganje opozorilne vrednosti lahko pričakujemo tudi v prihodnjih dneh. Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočljivo je, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona manjša.

Tudi danes povečan promet
Promet na slovenskih cestah bo tudi danes povečan, a gneča bo predvidoma manjša kot v soboto, napovedujejo na prometnoinformacijskem centru. Zgoščen promet z zastoji naj bi bil predvsem na primorskih cestah proti Hrvaški. Na mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje bo treba pri izstopu iz države verjetno čakati kakšno uro.

Gnečo pa pričakujejo tudi na obeh straneh predora Karavanke, čeprav bo verjetno na avstrijski strani danes manjša kolona. V soboto je bila namreč dolga tudi do 15 kilometrov.

Na urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra so včeraj obravnavali za približno petino več bolnikov kot običajno, med njimi največ tistih s srčno-žilnimi boleznimi, ki še posebej težko prenašajo vročino.

Poletna nedelja je prinesla temperaturni rekord