Slovenski med je varen, poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo. Foto: Čebelarska zveza Slovenije
Slovenski med je varen, poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo. Foto: Čebelarska zveza Slovenije

Analize vzorcev medu pri čebelarjih, ki so uporabljali ta prepovedana zdravila, so pokazale, da v teh ni bilo prisotnih ostankov nedovoljenih učinkovin. Tudi redni monitoring medu zadnjih let ni v nobenem vzorcu pokazal presežnih vrednosti ostankov zdravil, tako da na podlagi analiz lahko trdimo, da je med varen, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Tanja Strniša.

Najpomembneje je, da so inšpektorji uprave za varno hrano uspešno razkrili kršilca in s tem preprečili nadaljnjo proizvodnjo, prodajo in uporabo teh zdravil, so po sestanku na Čebelarski zvezi Slovenije sporočili s kmetijskega ministrstva.

Čebelarstvo je dobro organizirano
Državna sekretarka je še povedala, da je čebelarski sektor s čebelarsko zvezo in čebelarskimi društvi eden najbolj organiziranih sektorjev v Sloveniji, ki se lahko pohvali s številnimi projekti. Prav tako si že leta prizadevajo za sonaravno zatiranje varoze in dajejo poudarek tehnologijam in ukrepom, ki zmanjšujejo tveganje za ostanke zdravil v medu.

Čebelarji bodo vztrajali pri poti zagotavljanja varnih in kakovostnih čebeljih pridelkov. Pri tem pa je pomembno dobro sodelovanje med čebelarji in javno veterinarsko službo, zato ministrstvo načrtuje oceno trenutnega sistema, je sklenila Strniša.

"Sporni med bi morali izločiti"
Kot smo že poročali, so sredi decembra iz uprave za varno hrano in veterinarstvo sporočili, da so na pristojno sodišče naznanili sum nepravilnosti v podjetju Apis M&D z Vrhnike, ki pripravlja pripravke za zdravljenje varoze. V odzivu na razkritje je vodja centra za zastrupitve UKC-ja Ljubljana Miran Brvar opozoril, da med čebelarjev, ki so za zdravljenje varoze uporabljali sporno zdravilo omenjenega podjetja, ni varen in da ga je treba izločiti iz prometa.