Ovce naj bi poklalo od 15 do 20 volkov. Foto: Radio Koper/sloWolf
Ovce naj bi poklalo od 15 do 20 volkov. Foto: Radio Koper/sloWolf

Sindikat kmetov je po novem napadu volkov na drobnico v vasi Juršče blizu Pivke pozval vse kmete, ki so prizadeti zaradi napadov zveri, in vse ljudi, ki želijo podpreti boj za varno, obdelano in poseljeno podeželje.

Napad se je zgodil na turistični kmetiji Pri Cunarju, ki ima po navedbah spletne strani Združenja turističnih kmetij Slovenije 120 ovac. Florjan Peternelj iz Sindikata kmetov Slovenije je povedal, da so volkovi napadli na pašniku, ki je bil varovan z električnim pastirjem in tremi pastirskimi psi. Na pašniku se je paslo okoli 30 ovac in nekaj koz. "V eni noči so volkovi poklali 12 ovac, še okoli 10 jih je ranjenih," je povedal Peternelj. Kmet je sicer na varovanem pašniku zbral najboljše ovce, ki so bile breje, nekaj je bilo tudi kozličev. Volkovi so torej poklali boljši del njegove črede, številne ranjene živali pa bo treba še usmrtiti.

Na vprašanje, kako se lahko zgodi napad na varovanem pašniku, Peternelj poudarja, da volk pač išče hrano. "Na Jurščah je bilo na treh pašnikih to noč skupno 12 psov. A ko so začeli volkovi v okolici tuliti in klicati k napadu, so psi ušli s pašnikov. Ne gre za enega ali dva volka; tukaj je bilo od 15 do 20 volkov," je opisal položaj. "V konkretnem napadu je bil eden od treh psov v ogradi poškodovan, brez teh živali na pašniku pa bi lahko volkovi morda poklali vse ovce," meni sogovornik.

"Slovenija ne zdrži takega števila zveri na svoji kvadraturi," je poudaril Peternelj, ki je opozoril na vse večje število podobnih napadov volkov in medvedov. Glede na raziskave bi lahko Slovenija imela okoli 100 medvedov in dva tropa volkov, je pojasnil. "Preostalo ne more preživeti, ker nima hrane," je dodal. Opozoril je, da ima narava preprosto določene omejitve, česar pa država oziroma določene organizacije preprosto nočejo upoštevati. Tako na državni ravni sploh ni določeno največje število zveri, ki naj bi jih bili sposobni prenesti slovenski gozdovi.

V državi je po ocenah okoli 100 volkov, težave z njimi se stopnjujejo, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča niso izvajali njihovi odvzemi iz narave. Po interventnem zakonu je za odstrel predvidenih 11 volkov po posebnih postopkih, a do zdaj lovci na njegovi podlagi niso odstrelili še nobenega volka.

"Na Jurščah je bilo na treh pašnikih to noč skupno 12 psov. A ko so začeli volkovi v okolici tuliti in klicati k napadu, so psi ušli s pašnikov," je povedal Florjan Peternelj iz Sindikata kmetov Slovenije. Foto: BoBo