Lovci in gozdarji bodo v prihodnjih dneh spremljali, kako bo odstrel vplival na dinamiko škod na tem območju. Foto: Pixabay
Lovci in gozdarji bodo v prihodnjih dneh spremljali, kako bo odstrel vplival na dinamiko škod na tem območju. Foto: Pixabay

Zavod za gozdove je namreč na tem območju zaradi rednega pojavljanja škode podal predlog za odstrel volka in znanj pridobil pozitivno mnenje Zavoda RS za varstvo narave. Agencija za okolje je na tej podlagi odločbo o izrednem odstrelu izdala pred uveljavitvijo interventnega zakona, tako da ta odstrel ne sodi v kvoto v zakonu predvidenega odstrela 11 volkov iz narave, je pojasnil vodja postojnske območne enote zavoda za gozdove Anton Smrekar.

Agencija za okolje je v tej odločbi izredni odstrel dovolila za dva volkova na območju Ige in Nove vasi, a v njej določila, da se drugi odstrel lahko izvede, če bo prvi odstreljeni volk mlajši od dveh let. Po odstrelu volkulje so ugotovili, da je bila ta stara več kot dve leti, zato drugega odstrela ne bo, je povedal Smrekar in dodal, da bodo zdaj upravljavci tega območja spremljali odziv tropa oz. drugih volkov.

Interventni zakon, katerega ustavnost pretresa ustavno sodišče, ki pa njegovega izvajanja ni zadržalo, predvideva na območju države odstrel 11 volkov. Postojnska območna enota zavoda za gozdove ima na obrobju Cerkniškega jezera, na severovzhodnem in vzhodnem delu, že dovoljenje oz. pravne podlage za odstrel enega volka, je še povedal Smrekar.

V Ložinah volkovi raztrgala dve ovci

Civilna iniciativa Aktivna Kočevska je zaradi novega napada volkov, ki so v ponedeljek v ogradi v vasi Ložine raztrgali dve ovci, na ministrstvo za okolje in ministrstvo za kmetijstvo naslovila ogorčen javni protest in poziv.

Zapisali so, da se je praktično pokazalo, da so določbe zakona o izrednem odstrelu medveda in predvsem volkov prej ovira kot orodje za izvedbo hitrega in učinkovitega odstrela volkov in da zaradi tega opozarjajo na "izjemno škodljive posledice takšne zakonodaje, ki poriva Kočevsko v nekakšen zverinjak države".

Pristojne so pozvali, naj po hitrem postopku sprejmejo novelo zakona o izrednem odstrelu, tako da se umakne oziroma nadomesti določbe, ki ovirajo učinkovito izvajanje odstrela. Zahtevajo tudi, da se odstrel volkov izvede tudi na območju Kočevske. "Tudi tukaj živimo ljudje, ki smo vsak dan obremenjeni in ovirani pri vsakdanjih opravilih. Živimo kot v getu, ponoči je že skoraj zapovedana policijska ura, ko je nevarno hoditi že v naseljih, kaj šele proti gozdu," so poudarili.

Pristavili so, da prebivalce počasi mineva potrpljenje in da je vse več pozivov k samoorganiziranju in samoobrambnemu ukrepanju proti zverem. "Bojimo se, da bo zaradi nesposobne države prišlo do spontanih in radikalnih ukrepov proti zverem, kar lahko dolgoročno pomeni tudi ogrožanje obstoja zveri v teh krajih," so še zapisali v kočevski civilni iniciativi.