Foto: EPA
Foto: EPA

V sindikalni organizaciji – KS 90 delodajalce v času, ko temperatura presega 30 stopinj Celzija, pozivajo k sprejetju ustreznih ukrepov za zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja.

Kot navajajo, vsaka stopinja nad 25 stopinjami Celzija v delovnem okolju pomeni dvoodstotno izgubo produktivnosti, pri temperaturi nad 27 stopinj Celzija pa se predvsem pri predelovalnih dejavnostih delovna storilnost z vsako stopinjo zmanjša celo za od štiri do devet odstotkov.

Visoka temperatura je še posebej nevarna za delavce, starejše od 50 let, kronične bolnike, delavce s čezmerno telesno težo in delavce, ki opravljajo delo na prostem, opominjajo. Daljše obdobje visokih temperatur lahko povzroči utrujenost, vročinske krče, motnje zavesti, slabost, glavobol, bruhanje, vročinsko izčrpanost in celo vročinsko kap, dodajajo.

Po njihovih navedbah so razmere posebej kritične v dejavnosti gostinstva in turizma, ki jo je med epidemijo covida-19 zapustilo več tisoč zaposlenih, zaradi česar je zdaj pritisk na zaposlene, ki so ostali, v smislu količine dela izjemno velik, posebej poleti. Zahtevne so tudi razmere v dejavnosti trgovine, kjer opažajo, da določeni delodajalci pretiravajo s hlajenjem prostorov.

V sindikalni organizaciji - KS 90 posebej opozarjajo na dejavnost gradbeništva, kjer se večina dela opravlja na prostem ali pa v delovnih strojih, ter dejavnost komunale, kjer urejevalci zunanjih površin skrbijo za opravljeno delo ne glede na vremenske vplive.

Posebej omenjajo tudi dela v pisarniških prostorih in proizvodnih halah, kjer pogosto opažajo, da se temperatura in vlažnost zraka uravnavata izključno s pomočjo klimatske naprave, "namesto da bi se vsaj dvakrat na dan odprla okna in dovolilo, da se notranji in zunanji zrak zamenjata oziroma vsaj premešata", ter da so klimatske naprave postavljene tako, da so delavci izpostavljeni neposrednemu zračnemu toku, "kar je v nasprotju z delovno zakonodajo".

Delovna zakonodaja oz. pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih sicer določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema je le t. i. vroči delovni prostor.

V sindikalni organizaciji - KS 90 zato delodajalcem predlagajo, da v času izjemno visokih temperatur uvedejo nekatere ukrepe: zmanjšanje intenzivnosti dela, prilagoditev delovnega časa, skrajšanje delovnega časa, uvedba več odmorov, uvedba prijaznejše tehnologije, ponudba osvežilnih napitkov, prezračevanje prostorov, ustrezna varovalna oprema.

Ob tem se zavzemajo za sprejetje normativov o najvišji možni zunanji temperaturi zraka za delavce, ki delo opravljajo na prostem, pa tudi za okrepitev inšpekcijskih nadzorov v zvezi z zagotavljanjem varnega in zdravega delovnega okolja, še posebej v poletnih mesecih.

Da morajo delodajalci delavcem v primerih, ko je v delovnih prostorih temperatura, višja od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, zagotavljati ustrezno toplotno udobje in sprejemati potrebne ukrepe, so ta teden opozorili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in na Inšpektoratu RS za delo. Temperatura mora biti med delovnim časom taka, "da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo merila za delo v mrazu", so navedli inšpektorji.

Postaja vse bolj vroče

Po napovedih Agencije za okolje bodo v soboto nastajale posamezne krajevne plohe in nevihte. Najvišja dnevna temperatura bo od 25 do 30 stopinj Celzija. V nedeljo bo pretežno jasno. Najnižja jutranja temperatura bo od 12 do 17, ob morju okoli 20, najvišja dnevna od 28 do 32 stopinj Celzija. V ponedeljek in torek bo pretežno jasno in vse bolj vroče.