Odpadne sveče so težko razgradljiv odpadek, s katerim obremenjujemo okolje. Foto: EPA
Odpadne sveče so težko razgradljiv odpadek, s katerim obremenjujemo okolje. Foto: EPA
Največ sveč se je po navedbah ministrstva nabralo pri izvajalcih Simbio (224 ton oz. 182 odstotkov letos zbranih količin), Snaga (127 ton oz. 164 odstotkov letos zbranih količin) in Komunala Slovenska Bistrica (87 ton oz. 263 odstotkov letos zbranih količin). Foto: Reuters
Je letos na pokopališčih manj sveč?
S kampanjo proti prižiganju nagrobnih sveč

Po podatkih ministrstva za okolje in prostor je pri izvajalcih javne službe 950 ton neprevzetih odpadnih nagrobnih sveč. Glede na pretekla leta lahko pričakujemo, da bo do konca tega leta količina neprevzetih odpadnih nagrobnih sveč narasla na 1.500 ton.

Največ sveč se je po navedbah ministrstva nabralo pri izvajalcih Simbio (224 ton oz. 182 odstotkov letos zbranih količin), Snaga (127 ton oz. 164 odstotkov letos zbranih količin) in Komunala Slovenska Bistrica (87 ton oz. 263 odstotkov letos zbranih količin). Na ministrstvu za okolje opozarjajo, da so "pri nekaterih izvajalcih javne službe odpadne nagrobne sveče, ki bi morale biti prevzete že v preteklih letih".

Razlogov za katastrofalno stanje je več. V Sloveniji delujejo štiri družbe, ki skrbijo za odvoz odpadnih sveč, Prons, Sveko, Interseroh in Zeos. V skladu z državno uredbo bi ministrstvo za okolje in prostor moralo objaviti deleže, v katerih mora vsaka izmed omenjenih družb odpeljati sveče od posamičnih izvajalcev javnih služb. "Ministrstvo tega do zdaj preprosto še ni naredilo," je pred časom pojasnil direktor Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Sebastijan Zupanc.

Odpadne sveče se kopičijo predvsem na vzhodnem koncu države, potem ko je tam po lanskem požaru v predelovalnici sveč v Ljutomeru ta ostala zaprta. Tako trenutno dela le predelovalnica na Jesenicah. Nosilci izvajanja skupnih načrtov ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami se tako izogibajo izpolnjevanju svojih obveznosti, ker jim to pač predstavlja strošek, je stanje pojasnil Zupanc.

Sveče so ekološko tveganje
Zaloge odpadnih sveč medtem ostajajo na dvoriščih komunalnih podjetij. Tam predstavljajo veliko ekološko tveganje. Ob morebitnem požaru bi se v zrak sprožale številne strupene snovi, težava je tudi parafin, ki se je letos poleti ob vročih temperaturah topil in tekel po improviziranih skladiščnih površinah, ki marsikje niso ustrezno urejene, ter pronical v tla.

Ministrstvo za okolje in prostor se je odločilo za interventni odvoz nakopičenih sveč, skupaj z odvozom odpadne embalaže. Odvoz naj bi uredil predlagani zakon o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami, ki naj bi ga potrdili na decembrski redni seji DZ-ja.

Predlog zakona predvideva, da bo država stroške interventnega odvoza začasno prevzela na svoja ramena, nato pa naj bi država od družb oz. nosilcev skupnih načrtov izterjala vračilo stroškov. Ministrstvo strošek za prevzem pri izvajalcih javne službe in obdelave odpadnih nagrobnih sveč ocenjuje na 320.000 evrov.

Manj svečk za manj grobov
Po več krajih v Sloveniji Fundacija Svečka danes začenja 10. ekološko humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. Namen akcije je, da bi ljudje namesto pretiranega okraševanja grobov s svečami in plastičnim cvetjem sredstva raje namenili za nakup medicinskih pripomočkov in zdravljenje bolnih. Akcija bo trajala do 1. novembra.

V času trajanja akcije bo mogoče denar, ki bi ga sicer namenili za sveče in umetne rože, nameniti v dobrodelne namene, in sicer s poslanim SMS-om na številko 1919 s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5. S prvo ključno besedo darujete en evro, z drugo pet evrov.

Prispevati bo mogoče tudi na posebnih stojnicah, ki bodo postavljene v Celju, Mariboru, Murski Soboti, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Hrastniku, Novem mestu, Litiji, Šmartnem pri Litiji, Grosupljem, Domžalah, Logatcu, Velenju, Šmartnem ob Paki in Savi.

V projektu, s katerim so v preteklih letih skupaj zbrali že več 250.000 evrov, sodeluje 120 organizacij iz vse Slovenije in več kot 400 prostovoljcev. Dobitniki na ta način zbranih sredstev so že določeni, in sicer bodo prejemniki različne organizacije po krajih, v katerih bodo zbirali sredstva.

Je letos na pokopališčih manj sveč?
S kampanjo proti prižiganju nagrobnih sveč