V Avstriji je samo ponoči zapadlo pol metra novega snega. Foto: EPA
V Avstriji je samo ponoči zapadlo pol metra novega snega. Foto: EPA
Prizor iz aljaške Cordove. Foto: Reuters
Sneg v Avstriji

Na območju ob meji s Švico je namreč v zadnjih štirih dneh zapadlo od dva do tri metre snega.
Po besedah župana Lecha, Ludwiga Muxela, jim je uspelo na pomembnih odsekih očistiti cesto do Arlberga (L197) in do doline Lech (L198), tako da je po njima znova stekel promet.
Tako so znova dostopni tudi kraji Lech, Zürs, Stuben in Klösterle, ki so bil še danes praktično odrezani od sveta.
Obtičali turisti
O težavah zaradi snega poročajo tudi iz Makedonije. Zaradi obilnega sneženja so v smučarskem središču Kozuf obtičali številni turisti. Okoli 20 naj bi jih še danes s snežnimi plugi odpeljali s prizadetega območja, preostale pa bodo evakuirali v torek zjutraj, so sporočili v tamkajšnjem centru za krizni menedžment.

Območje, kjer se nahaja smučarsko središče Kozuf, je sicer še vedno v objemu snežnega meteža in močnega vetra, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Pristojne oblasti skušajo očistiti 12-kilometrsko cesto, ki vodi do Kozufa.

Zaradi snega še naprej ostaja zaprtih tudi večina avtocest v Makedoniji, so še sporočili iz kriznega centra. Vremenoslovci napovedujejo, da bo snežilo do srede.
Ujeti prebivalci aljaške ribiške vasice
V ribiškem kraju Cordova v ameriški zvezni državi Aljaska je v zadnjih tednih napadlo več kot pet metrov snega. Pod težo snega so se podirale strehe, nekateri prebivalci so ostali ujeti v svojih domovih, na pomoč pa so jim priskočili pripadniki narodne garde.
V Cordovi, kjer so sicer vajeni snega, ne pomnijo tako obilne snežne odeje. Narodna garda je sporočila, da je v zadnjih tednih zapadlo več kot 5,5 metra snega, medtem ko meteorološka služba ni postregla z uradnim podatkom.

"Ne vemo, kam bi dali sneg, ker ga je toliko," je potožila lastnica penziona Wendy Rainney. Skladišče penziona, kjer obiskovalcem ponujajo ribolov, pohodništvo in izlete na ledenik, se je delno porušilo pod težo snega. Lokalne oblasti so sporočile, da so se delno ali v celoti porušile tri zgradbe, šestim hišam pa grozi, da se bodo podrle pod težkim in mokrim snegom.

Mestne oblasti so v lokalnem športnem centru vzpostavile zavetišče, vendar so se prebivalci območij, ki jim grozijo plazovi, raje zatekli k sorodnikom in prijateljem. Oblasti so pripravljene odpreti tudi zavetišče za domače ljubljenčke, če bo to potrebno.

Cordova s približno 2.000 prebivalci, ki se nahaja 240 kilometrov jugovzhodno od Anchoragea, je dostopna samo po zraku in vodi. V nedeljo je tja s trajektom prispelo več kot 70 pripadnikov narodne garde, ki pomagajo čistiti strehe, ceste in plovila.

Sneg v Avstriji