Poplave so močno prizadele tudi slovenske kraje ob Dravi. Foto: BoBo
Poplave so močno prizadele tudi slovenske kraje ob Dravi. Foto: BoBo
Sojenje zaradi poplav prestavljeno

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik sodišča, želi sodnica Annemarie Hartl ugotoviti, katero sodišče je pristojno za primer. "Treba je ugotoviti, ali je pristojno upravno sodišče ali katero drugo sodišče," je še dejal predstavnik sodišča.

Občina Labot od podjetja Verbund, ki upravlja hidroelektrarne na Dravi, zahteva 622.000 evrov kot povračilo za škodo, ki so jo novembra 2012 povzročile poplave. Občina podjetju očita, da poplav ne bi bilo, če na Dravi ne bi bilo elektrarn.

Pripravlja se skupinska tožba
Verbund očitke odločno zavrača, češ da tako obilne padavine v noči na 5. november 2012 niso bile napovedane, in vztraja, da so prav hidroelektrarne preprečile še hujšo katastrofo.

Proces v primeru občine Labot je najverjetneje prvi v vrsti sojenj, povezanih s poplavami leta 2012. Tudi celovški odvetnik Franz Serajnik, ki zastopa okoli 120 žrtev poplav iz avstrijske Koroške in Slovenije, pripravlja skupinsko tožbo. Državno tožilstvo pa je začelo kazensko preiskavo proti trem sodelavcem podjetja Verbund, s katero naj bi ugotovili, ali so neustrezno ukrepali ob poplavah.

Sojenje zaradi poplav prestavljeno