Zaradi dihalnih težav po srečanju z algami na plaži blizu Genove so morali nekega 60-letnika prepeljati v bolnišnico. Foto: EPA
Zaradi dihalnih težav po srečanju z algami na plaži blizu Genove so morali nekega 60-letnika prepeljati v bolnišnico. Foto: EPA
Ožgano mesto je treba spirati s slano vodo. Foto: EPA

O meduzah poročajo iz Španije, Francije, Italije in hrvaške Istre. Na španskih plažah so prvič dvignili novo zastavo z modrimi meduzami na beli podlagi, ki opozarja na nevarnost. Iz Italije pa poročajo tudi o pojavu nevarnih alg, ki povzročajo dihalne težave in kožne opekline. Zaradi njih je kopanje ponekod prepovedano.

Iz Hrvaške poročajo, da Jadransko morje, predvsem severno od Lošinja, obvladujejo vijoličaste meduze, morske mesečine, ki so zelo neprijetne za kopalce. Po besedah Adama Benovića z Inštituta za morje in obalo na univerzi v Dubrovniku so meduze v tem morju sicer normalen cikličen pojav, zato je pričakovati, da se bodo pojavljale še nekaj sezon.

Kaj storiti po srečanju z meduzo?
Slovenski inštitut za varovanje zdravja na spletni strani opozarja, da meduze ob dotiku s kožo povzročijo opekline, ki niso nevarne, ampak močno pekoče bolijo. Svetujejo čimprejšnjo odstranitev ožigalk s kože z drgnjenjem z morsko vodo ali drobno mivko. Opečeno kožo je nato treba hladiti s hladnimi obkladki.

Nasvet strokovnjaka za meduze Benovića je nekoliko drugačen. Ljudem, ki bodo doživeli bližnje srečanje z morsko mesečino, svetuje, naj del telesa, ki ga je oplazila meduza, sperejo z morsko vodo, nikakor pa kože ne smejo drgniti, da ne bi vtrli še več strupa. Mesto opekline naj nato polijejo z alkoholom ali vinskim kisom ter namažejo s kremo proti alergijam. Ob takšni prvi pomoči se bo opeklina hitro pozdravila, če pa je prizadeto mesto večje, je potreben obisk pri zdravniku.

Strokovnjaki opozarjajo, da so za množičen pojav meduz krivi višja temperatura morja, večja slanost morske vode zaradi manjšega dotoka sladkih voda in prevelik ulov rib, ki se prehranjujejo z meduzami, predvsem tunov in mečaric.