Napihovalke so družina rib iz toplih morij. Obstaja okrog 120 vrst teh rib, najmanjše zrastejo do 6 centimetrov, največje tudi do metra in pol. Foto: BoBo
Napihovalke so družina rib iz toplih morij. Obstaja okrog 120 vrst teh rib, najmanjše zrastejo do 6 centimetrov, največje tudi do metra in pol. Foto: BoBo
Fugu
Na Japonskem napihovalke s posebno pripravo veljajo za cenjeno specialiteto, imenovano fugu. Kuharji - na fotografiji Jusaku Savahara, ki okuša omenjeno specialiteto - morajo za pripravo te vrste strupenih rib pridobiti posebno licenco. Foto: EPA


Po svetu poznamo različne vrste te ribe. Živijo v Afriki, Indiji, v južni Aziji in v vseh svetovnih morjih. Riba je dobila sloves kot ena najbolj strupenih bitij na zemlji.

O napihovalkah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Znane so predvsem po tem, da se s požiranjem zraka ali vode napihnejo kot balon. "Ribice so zanimive zaradi tega, ker se v nevarnosti napihnejo in tako predstavljajo prevelik zalogaj za njenega naravnega sovražnika," je pojasnil Boštjan Zadravec.
Ni primerna za sobivanje z drugimi ribami
Ribe v naravi živijo v vodah Tajske in Malezijskega polotoka, tako da moramo v akvariju v vodo dodati morsko sol in tako simulirati okolje, kjer se reke izlivajo v morje. "Značajsko je zelo radovedna in družabna ribica, med njimi pride tudi do prepirov. Zelo rade jedo polže, včasih so jih akvaristi radi uporabljali kot odstranjevalke polžev v akvariju. V večini primerov ni primerna za sobivanje z drugimi ribami, saj je zelo agresivna, napadalna in bi lahko kar hitro pogrizla druge ribe v akvariju in jih na koncu tudi pohrustala," je opozoril Zadravec in sklenil: "Marsikdo si želi videti, kako se ta riba napihne, vendar to odsvetujem, saj to zanjo predstavlja stres. Lepše jo je opazovati v njeni živahnosti in radovednosti. Včasih se zdi, da ta riba spozna svojega lastnika."
Smrtni primeri zaradi uživanja napihovalk
Napihovalke - obstaja približno 120 vrst teh rib - s posebno pripravo na Japonskem veljajo za cenjeno specialiteto, imenovano 'fugu'. Vseeno je uživanje teh rib privedlo že do veliko smrtnih primerov, saj je tetradotoksin po nekaterih podatkih tudi do 1.200-krat bolj strupen od cianida. Na Japonskem morajo kuharji za pripravo te ribe sicer pridobiti posebno licenco.

Napihovalka - zelo agresivna in napadalna riba
Napihovalka - zelo agresivna in napadalna riba