Zelena mamba velja za eno najbolj strupenih kač na svetu. Foto: EPA
Zelena mamba velja za eno najbolj strupenih kač na svetu. Foto: EPA
Črna mamba
Ugriz mambe je smrtno nevaren. Poleg navadnih zob ima še dolge in votle strupnike. Foto: EPA


Če pogledamo, koliko ljudi umre zaradi ugrizov strupenih kač, je ofidofobija ali strah pred kačami - tudi tistimi, ki niso strupene - popolnoma razumljiva. Ljudje se jim po navadi izognejo v velikem loku, ko jih zagledajo, jih obsede prava groza.
Zagotovo pa je strah še toliko večji pred zelenimi mambami, ki veljajo za ene najbolj strupenih kač na svetu. Gre za strupene gože, kamor uvrščamo vitke in dolge kače. Te imajo majhno glavo, okrogel trup in kratek, koničast rep.
Odzove se na vsak gib človeka
Poznamo štiri afriške vrste mamb, in sicer zeleno mambo, črno mambo, ozkoglavo mambo in jamesonovo mambo. Vse živijo predvsem na drevju in v grmovjih, ob iskanju hrane se večkrat spustijo tudi na tla. Najpogosteje jih zasledimo v vzhodnih in jugovzhodnih delih Afrike. "Zelena mamba je ena redkih kač, ki je res napadalna. Vse druge strupene kače, ki jih danes razstavljamo - mokasinke, klopotače, kobre - niso tako napadalne, saj se človeku raje umikajo. Napasti in ugrizniti poskušajo le takrat, ko se počutijo do konca ogroženo," je dejal Branko Kolar iz Akvarij - Terarij Maribor in poudaril: "Zelena mamba pa se odzove že na vsak gib človeka, tudi iz strokovnih člankov in oddaj je razvidno, da se spusti za človekom zato, da ga ugrizne. Ravnanje z njimi je res zahtevno in zahteva visoko osredotočenost in previdnost."
Strup se zelo hitro širi skozi tkivo
Zelene mambe se prehranjujejo s pticami, njihovimi jajci, glodavci in tudi z netopirji. Na plen po navadi mirno počakajo in ga ugriznejo iz zasede. Njihov strup je zelo strupen, ima nizko molekulsko maso in deluje zelo hitro, zelo učinkovito se širi skozi tkivo. S strupom, ki ga zelena mamba vbrizga v žrtev z enim ugrizom, bi lahko ubila več ljudi, smrt pa lahko nastopi že 30 minut po ugrizu. Kače srednjih velikosti - mamba lahko zraste do dveh metrov - po navadi živijo od 10 do 15 let, v ujetništvu pa še celo dlje kot v naravi. V Mariboru sicer razstavljajo le živali iz umetne reje, ker so "imeli na samem začetku z živalmi, ulovljenimi v naravi, izredno velike težave, ne navadijo se omejenega prostora in bližine človekove roke oziroma človeka nasploh." Enostavno imajo manj težav, kot pa bi jih imeli s tako imenovanimi 'divjaki', je še pojasnil Kolar.

Zelena mamba - ena najbolj strupenih kač na svetu
Zelena mamba - ena najbolj strupenih kač na svetu