V Sloveniji živi okrog 700 vrst različnih pajkov. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji živi okrog 700 vrst različnih pajkov. Foto: MMC RTV SLO

Veliko fobij je nepojasnjenih. To je pridobljen, ne prirojen strah.

Klemen Čandek o arahnofobiji
Klemen Čandek
Klemen Čandek ne razume, zakaj imajo ljudje fobijo pred pajki. Foto: MMC RTV SLO

Številni zmotno mislijo, da so pajki žuželke, a niso. "Prva razlika, ki bi jo lahko opazil, je, da imajo pajki osem nog, žuželke pa le šest. Druga pomembna razlika je, da imajo pajki glavoprsje in zadek ločen, torej opazimo dva dela. Pri žuželkah je telo ločeno na glavo, oprsje in zadek," je razložil Klemen Čandek z Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

O (hišnih) pajkih
Pod člankom lahko prisluhnete pogovoru Milana Vogrina s Klemnom Čandkom v oddaji O živalih in ljudeh, ki jo sicer lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Vsi pajki proizvajajo svilo

Pajki so členonožci, ki jih uvrščamo v razred pajkovcev. Na svetu živi okrog 44.900 vrst, v Sloveniji 700, zagotovo pa jih bo čez čas še precej več. Med najbolj znanimi je navadni križevec (Araneus diadematus), najdemo ga lahko v vrtovih, ob gozdnih robovih in na jasah. Vsi pajki iz aminokislin proizvajajo tekočine, ki se na zraku spremenijo v svilo, a razlogi so različni. "Eni jo delajo samo za zarod, drugi pa kot bolj sofisticirane lovilne naprave, kot so mreže za lovljenje plena. Skupna lastnost pajkov je, da proizvajajo mrežo oziroma svilo," je dejal Čandek in dodal, da se čez leto lahko v zaprtih prostorih v Sloveniji srečamo s sedmimi različnimi vrstami pajkov, z občasnimi gosti pa ne več kot desetimi.
Arahnofobija - strah pred pajki
Pajki gotovo niso med najbolj priljubljenimi živalmi. Ljudje se jih načeloma bojijo zaradi videza in tudi zaradi dejstva, da jih je veliko zelo strupenih. Čandek ne razume, zakaj imajo ljudje takšno fobijo pred temi členonožci. "Veliko fobij je nepojasnjenih. To je pridobljen, ne prirojen strah. Prirojen je na primer proti medvedu, pridobljeni pa so večkrat nepojasnjeni strahovi pred temi pajki. Niso nevarni, vsi strahovi so neupravičeni, večina jih v Sloveniji ni nevarnih," je še poudaril.

Veliko fobij je nepojasnjenih. To je pridobljen, ne prirojen strah.

Klemen Čandek o arahnofobiji
V Sloveniji živi okrog 700 različnih vrst pajkov
V Sloveniji živi okrog 700 različnih vrst pajkov