Foto: Staša Lepej Bašelj
Foto: Staša Lepej Bašelj

Kot je znano, je Društvo za opazovanje in preučevanje ptic DOPPS skupaj z Elektrom Ljubljana dve štorklji, Srečka in Belo, ki sta se izlegla na Ljubljanskem barju, pred potjo na jug opremilo s telemetričnima napravama, nato pa so lahko vsi, ki jih to zanima, njuno pot spremljali v interaktivnem zemljevidu na spletu. Mladiči namreč v toplejših krajih ostanejo do svojega tretjega, četrtega leta, nato pa se vrnejo gnezdit v Evropo.

Srečkova usoda nas je tako naučila, da je selitev štorkelj in ostalih ptic precej nepredvidljivo in tvegano potovanje, predvsem pa nas žalosti dejstvo, da je za njegov popolnoma nepotreben tragičen konec krivo prav onesnaženje narave s plastiko za enkratno uporabo. Srečko je tako še ena žrtev človekovega neodgovornega ravnanja z našim okoljem in dodaten razlog, da začnemo ukrepati še danes ter s skupnimi močmi spremenimo svet na bolje.

Leti, leti štorklja

Konec septembra pa so skrbniki Srečkovega GPS-oddajnika ugotovili, da se štrk že nekaj časa ne premika. "Ker nas je skrbelo, kaj se z njim dogaja, smo za pomoč prosili naše prijatelje iz organizacije BirdLife v Tuniziji. Z veseljem so nam priskočili na pomoč ter organizirali iskalno akcijo na širšem območju signala, ki smo ga nazadnje zabeležili s pomočjo Srečkovega GPS-oddajnika. Na žalost Srečka še niso našli, prav tako ni bilo sledu o nahrbtniku z oddajnikom, ki je sicer dokaj majhen in ga je zelo težko locirati," so tako 26. septembra zapisali na spletni strani.

"Tako kot življenje so tudi zakoni v naravi nepredvidljivi. Čeprav ne bi radi pomislili na najhujše, saj je potencialnih razlogov za njegovo izginotje več, je Srečkova usoda precej negotova. /.../ Seveda ne moremo izključiti možnosti, da ima zgodba o Srečku nesrečen konec, saj je znano, da je smrtnost mladih štorkelj med selitvijo največja," so še zapisali.

Srečkova pot se je končala v Tuniziji, Bela pa prezimuje v Egiptu. Foto: Uradna stran
Srečkova pot se je končala v Tuniziji, Bela pa prezimuje v Egiptu. Foto: Uradna stran

"Srečko je žalostno končal pod oljko"

Ker so želeli vseeno izvedeti, kaj se je s Srečkom zgodilo, sta v Afriko odpotovala člana DOPPS-ja, ornitologa Alen Ploj in Tilen Basle. Kmalu po prihodu v Tunizijo sta, kot so zapisali na uradni spletni strani projekta, severno od mesta Enfidha našla truplo Srečka: "Srečko je žalostno končal pod drevesom oljke ogromnega oljčnega nasada." Ornitologa sta Srečku snela GPS-sledilno napravo in plastičen obroček ter raziskala okolico: "Na truplu ni bilo vidnih znakov poškodb, okolica trupla pa je bila postlana z drobci plastične vrečke. Iz zbranih podatkov predvidevamo, da se je Srečko zapletel v plastično vrečko in poginil. V prebavnem traktu in želodcu nismo našli sledi plastike, vendar pa je zajeten del vsebine želodca predstavljalo perje, kar na mestu samem ni vzbudilo posebne pozornosti."

Pozneje sta Alen in Tilen raziskala območja, kjer se je v času svojega bivanja v Tuniziji zadrževal tudi Srečko, na primer jezero Kelbia, polslano jezero, ki v tem letnem času gosti na tisoče pobrežnikov, in manjše sladkovodno jezero v bližini znamenitega Takrouna, kjer se je najverjetneje prehranjeval.

Bela je še vedno v Šarm el Šejku. Foto: Uradna stran
Bela je še vedno v Šarm el Šejku. Foto: Uradna stran

Srečko vsak dan hodil jest na odlagališče klavničnih odpadkov

Največje presenečenje odprave pa je ornitologa pričakalo zadnji dan. Raziskala sta območji, ki ju je med bivanjem v Tuniziji Srečko obiskal prav vsak dan. Prvo območje, oljčni nasad približno 2 kilometra severno od mesta pogina Srečka je gostil približno 30 belih štorkelj in več sto kravjih čapelj in krokarjev. Hitro sta ugotovila, kaj je ptice pritegnilo v ta zanje neobičajen habitat ‒ odlagališče klavničnih odpadkov. Med odpadki so prevladovali ostanki perutnine, od koder najverjetneje tudi izvira perje, ki sta ga našla v želodcu Srečka. Štorklje, ki sta jih na tem mestu opazovala, so najverjetneje pripadale stalni populaciji, ki v okolici mesta Enfidha preživi celo leto. Zvečer so se štorklje odpravile v bližino mesta, kjer so spale na električnih drogovih in oddajnikih.

Drugo območje, ki ga je Srečko redno obiskoval, je bil oljčni nasad približno kilometer in pol vzhodno od mesta pogina. Na tem mestu sta našla električni drog, na katerem je Srečko vsako noč prespal. To je potrdil tudi časovni zapis na podatkih o točkah, ki jih je posredovala sledilna naprava.

Zakaj je poginil, ne bo nikoli popolnoma jasno

"Natančne okoliščine pogina Srečka ne bodo nikoli znane, z gotovostjo pa vemo, da se je Srečko v družbi drugih štorkelj večino časa prehranjeval na odlagališču klavničnih odpadkov v bližini mesta Enfidha, kjer je tudi prenočeval na električnem drogu. Okoliščine s kraja smrti nakazujejo, da se je zapletel v plastično vrečko, ki v ogromnem številu ležijo raztresene po pokrajini, še posebej veliko pa na odlagališču, kjer se je Srečko prehranjeval. Možno je tudi, da je Srečka pokončala zastrupljena ali okužena hrana na odlagališču, kar pa bi bilo glede na okoliščine zelo težko ugotoviti," so še zapisali na spletni strani, posvečeni Srečku in Beli.

Sklenili pa so: "Srečkova usoda nas je tako naučila, da je selitev štorkelj in ostalih ptic precej nepredvidljivo in tvegano potovanje, predvsem pa nas žalosti dejstvo, da je za njegov popolnoma nepotreben tragičen konec krivo prav onesnaženje narave s plastiko za enkratno uporabo."

Bela je medtem še vedno v Egiptu, v bližini letovišča Šarm el Šejk.

Živali najbolj ogroža človekovo ravnanje