Skok v slovensko morje te dni ne prinese velikega olajšanja - ne le zrak, tudi voda ima več kot 30 stopinj Celzija. Foto: BoBo
Skok v slovensko morje te dni ne prinese velikega olajšanja - ne le zrak, tudi voda ima več kot 30 stopinj Celzija. Foto: BoBo
Temperatura, termometer, vročina
V petek in soboto prihajajo nižje temperature, ampak tudi precej vlage. O olajšanju lahko torej govorimo šele v nedeljo, ponedeljek. Foto: BoBo
Rdeči alarm v JV Sloveniji zaradi vročine
Zdravstvene težave zaradi vročine

"Včeraj je temperatura morja presegla 30 stopinj Celzija. Trenutno ima voda 29,6 stopinje, vendar pa se bo čez dan spet dvignila nad 30," je ob našem jutranjem klicu na agencijo za okolje povedal dežurni meteorolog Janez Markošek.

Pojasnil je, da je to izjemen pojav. Morje se ni tako ogrelo niti med zadnjim vročinskim valom leta 2013, ki velja za najdaljšega in najbolj vročega do zdaj - nazadnje je 30 stopinj preseglo leta 2010, ko se je ogrelo na 31,1 stopinje Celzija.

Izjemno tople so letos tudi noči, predvsem v obalnih mestih in Vipavski dolini. V Kopru je bilo "najhladneje" ob petih zjutraj, ko se je temperatura spustila na še vedno zelo visokih 26 stopinj, sicer pa je vso noč vztrajala še višje, je dodal Markošek.


Prihajajo soparni dnevi

V trenutnem vročinskem valu so absolutni temperaturni rekordi sicer malo verjetni, do zdaj je bilo najbolj vroče v Črnomlju, kjer so 19. julija izmerili 37,3 stopinje Celzija. Ni pa temperatura seveda edina, ki igra vlogo pri tem, kako neprijetna je vročina za prenašanje - otežuje jo tudi vlažnost ozračja, ki pa ni visoka.

"V delu dneva, ko je bila vročina najhujša, je bila vlažnost v Ljubljani med 35 in 50 odstotki. V Novi Gorici, kjer je bilo včeraj najbolj vroče, pa je bila vlaga celo manj kot 30-odstotna, zato ne moremo ravno reči, da je soparno," je pojasnil Markošek.

V teh dneh smo večkrat zapisali, da se bo vročina stopnjevala do vključno četrtka, ko bo po napovedih tudi najbolj vroč dan v tednu, vendar pa to ne pomeni, da nam bo petek prinesel olajšanje - pravzaprav prav nasprotno. Temperatura zraka bo sicer res za nekaj stopinj nižja, vendar pa se bo dvignila vlažnost, napoveduje Markošek, vročina pa bo tako postala še neprijetnejša.

Kdaj torej lahko pričakujemo olajšanje v pravem pomenu besede? "V petek in soboto prihajajo nižje temperature, ampak tudi precej vlage. O olajšanju lahko torej govorimo šele v nedeljo, ponedeljek," trenutno agonijo številnih še za nekaj dni podaljša Markošek.

Nastajale bodo krajevne nevihte
Za danes je zaradi toplotne obremenitve na jugozahodu države razglašena rdeča stopnja vremenske ogroženosti, drugje pa je oranžna stopnja ogroženosti.

Danes bo sicer pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 33 do 38 stopinj Celzija. Popoldne ali zvečer bo nastalo nekaj vročinskih neviht.

Tudi jutri bo pretežno jasno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Ob nevihtah bo prehodno zapihal okrepljen veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 23, na Primorskem do 26, najvišje dnevne od 32 do 38 stopinj Celzija.

Rdeči alarm v JV Sloveniji zaradi vročine
Zdravstvene težave zaradi vročine