Varani so najbolj znani prebivalci indonezijskega otoka Komodo. Foto: EPA
Varani so najbolj znani prebivalci indonezijskega otoka Komodo. Foto: EPA

IUCN je na kongresu v francoskem mestu Marseille razširil seznam ogroženih živalskih vrst na 138.000, med katerimi jih je 28 v nevarnosti, da bodo za vedno izginile v naravi, saj se po navedbah organizacije poglablja uničujoč vpliv človeške dejavnosti na naravni svet.

Med ogroženimi vrstami se je znašel komodoški varan, največji živeči kuščar na svetu, ki prebiva na indonezijskih otokih. Čeprav je na otoku Komodo dobro zaščiten, pa njegov okoljski prostor ogroža vse višja gladina morja zaradi podnebnih sprememb.

Zaradi čezmernega lova, podnebnih sprememb in onesnaževanja izumrtje grozi približno 37 odstotkom od 1200 vrst morskih psov in skatov, kar je tretjina več kot pred samo sedmimi leti, je opozorila Mednarodna zveza za varstvo narave.

"Alarm ne bi mogel zvoniti glasneje za morske pse in skate," je dejal Andy Cornish iz Svetovnega sklada za naravo (WWF), ki pri tej organizaciji vodi program za morske pse. "Izgubljamo to starodavno skupino živih bitij, izgubljamo jih vrsto za vrsto tukaj in zdaj. Obupno potrebujemo hitro ukrepanje," je opozoril.

"Oceanske vrste se zanemarjajo, ker so pod vodo in tako ljudje niso pozorni na to, kaj se dogaja z njimi," je dejal vodja programa za rdeči seznam pri IUCN-ju Craig Hilton-Taylor.

Tuni so si opomogli

S kongresa okoljevarstvenikov pa prihaja tudi nekaj dobrih novic, še posebej glede tunov, saj je pred izumrtjem uspelo ubežati štirim vrstam, ki jim je zadnje desetletje grozilo izumrtje zaradi čezmernega ribolova, a se je njihovo stanje zaradi striktnega spoštovanja ribolovnih kvot in učinkovitejšega preganjanja nezakonitega ribolova izboljšalo.

Najbolj drastično je okreval atlantski modroplavuti tun, ki je še posebej cenjen zaradi sušija in dosega visoke cene na ribjem trgu. Iz kategorije ogroženih živali se je premaknil kar za tri kategorije in mu zdaj ne grozi več izumrtje, čeprav so njegove jate v nekaterih regijah še vedno zdesetkane.

Tuni predvsem na japonskih ribjih tržnicah dosegajo vrtoglave cene. Foto: EPA
Tuni predvsem na japonskih ribjih tržnicah dosegajo vrtoglave cene. Foto: EPA

"Tun je dobra novica, ki kaže, kaj se da storiti," je dejal Hilton-Taylor, ki meni, da je treba zdaj dobro prakso s tunov prenesti še na morske pse in skate.

Ključno sporočilo kongresa IUCN-ja je, da uničevanje ekosistemov in izginjanje živalskih vrst planet ogrožata enako kot globalno segrevanje. Hkrati pa podnebne spremembe bolj kot kadar koli prej ogrožajo prihodnost številnih živalskih in rastlinskih vrst, ki uspevajo le v nekaterih omejenih predelih sveta.