Foto: GRZS
Foto: GRZS

Gorska reševalna zveza (GRZS) je v sporočilu za javnost opisala, kaj se dogajalo v petek popoldne na Malem Triglavu, kjer so udari strel lažje poškodovali 18 pohodnikov, dva pa huje.
Med 14.45 in 14.50 je strela večkrat udarila v območje, na katerem se je med vračanjem s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici nahajalo več manjših skupin pohodnikov, ki so bili primerno opremljeni za obisk gora.

Začelo je rahlo deževati, goro je prekrila gosta megla in nato so se začeli udari strel. Vsi pohodniki so se odpeli z jeklenice in se od nje nekoliko odmaknili. Prav tako je večina izklopila mobilne telefone.

Udar strele je pohodnike razmetal po skalovju, pri čemer so bili nekateri bolj, drugi pa manj telesno poškodovani. Dva sta bila zaradi udara strele huje poškodovana, preostali pa lažje. Med njimi sta bila dva tuja državljana, preostali pa so bili slovenski državljani.

"V vsaj dveh primerih je šlo za direkten udar strele v človeka. Trije pohodniki so obležali nezavestni," navaja GRZS. V eno pohodnico naj bi strela udarila kar dvakrat.

Sorodna novica Vsi planinci, ki jih je poškodovala strela, že na varnem

Takoj po udaru strele so ponesrečenci o tem obvestili pristojni center za obveščanje Kranj. Med udeleženci nesreče je nastopila panika in zmeda. Razmere na gori so bile zaradi velikega števila poškodovanih kritične, vreme pa izredno slabo.

Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Slovenske policije, ki je na območje Triglava priletela v normalnem vremenu, le-to pa se je vmes zelo poslabšalo in helikopter je moral pristati.

"Zaradi razsežnosti intervencije so bila dodatno aktivirana društva gorske reševalne službe Kranjska Gora, Rateče, Jesenice in Bohinj. Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske vojske, ki je prepeljal dodatno ekipo sedmih gorskih reševalcev na višino okoli 2200 metrov, od koder so se peš odpravili do mesta nesreče v pomoč dežurni ekipi za reševanje v gorah. Ob 19.15 so ugotovili, da zaradi vremenskih razmer niti klasično niti helikoptersko reševanje ni mogoče, zato so ponesrečenci noč z gorskimi reševalci in zdravnico gorsko reševalko prebili v planinski koči, z izjemo dveh huje poškodovanih, ki sta bila edina odpeljana v UKC Ljubljana okoli 20.30, ko se je za nekaj trenutkov v delu neba razjasnilo. Prevoz obeh huje poškodovanih je opravil helikopter Slovenske policije," so navedli v GRZS-ju.

Pohodniki v katere je udarila strela v zdravniški oskrbi

Večina poškodovanih je imela prizadet živčni sistem

Kot je na novinarski konferenci v Mojstrani po poročanju STA povedal gorski reševalec - zdravnik Primož Trunk, so bili poškodovani na srečo stabilni. Večina je imela prizadet živčni sistem z izraženim mravljinčenjem po različnih delih telesa, nekaj je bilo tudi opeklinskih ran, ki jih povzroči električni tok ob vstopu in izstopu v telo. Udar strele pogosto povzroči tudi motnje srčnega ritma.

Poškodovani so bili po dosedanjih informacijah vsi odrasli, pri sestopu pa so pomagali drug drugemu, tako da so prestrašeni in premraženi uspeli priti do Kredarice oziroma vsaj do Konte, od koder so jim naprej pomagali gorski reševalci.

"Na koncu je bil to zelo srečen dan. Skoraj neverjetno je, da ni bil nihče mrtev," je izpostavil vodja reševalne akcije Iztok Arnol in ocenil, da je bila to ena večjih tovrstnih nesreč v slovenskih gorah in že zelo dolgo časa ni bilo podobne.

Poškodovani ob udaru strele na varnem

Vsi ponesrečenci zjutraj v bolnišnicah

V soboto je ob pol šestih zjutraj policijski helikopter odletel na Kredarico po prvo skupino ponesrečencev in jih v spremstvu gorskih reševalcev letalcev prepeljal v zdravniško oskrbo v jeseniško bolnišnico.

Preostali ponesrečenci so bili v več poletih prepeljani v UKC Ljubljana. V sklepnem delu akcije je helikopter s Kredarice v Mojstrano opravil še prevoz moštva gorskih reševalcev, ki so v koči na Kredarici noč preživeli s ponesrečenimi.

Po podatkih PU Kranj je strela v petek udarila tudi v dva pohodnika v okolici doma Valentina Staniča pod Triglavom. Oba sta nepoškodovana.

Gorski reševalci ob tem opozarjajo na veliko previdnost pri obisku gora. "V poletnem času je v popoldanskem času velika verjetnost neviht, tako da se odpravimo v gore dovolj zgodaj, izbiramo poti, ki smo jim kos, imamo s seboj topla oblačila in zadostno količino vode ter hrane," je po poročanju STA-ja pozval podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miha Primc.

Reševalci so navedli tudi, kako ravnati, če gornika ujame nevihta. Treba je poiskati varno zavetje ali pa se vsaj umakniti od železja in vrhov, je povedal Arnol in ocenil, da so v tem primeru udeleženci zato, ker je bilo v gori še več ljudi, verjetno imeli lažen občutek varnosti.

Pohodniki v katere je udarila strela v zdravniški oskrbi