Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Kot v večini evropskih držav se tudi v Sloveniji pojavljajo primeri visoko patogene aviarne influence (HPAI) podtipa H5N1. Primere so potrdili pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah in Piran.

Zaradi zmanjšanja tveganja za vnos virusa z divjih ptic v reje perutnine za celotno Slovenijo veljajo priporočila, ki jih je oktobra lani sprejelo državno središče za nadzor bolezni.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu uprava spet opozarja, da takoj obvestijo veterinarja, če zaznajo zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov in padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni.

Obvestiti jih morajo tudi o povišanem dnevnem poginu za več kot trikrat od pričakovanega, o pojavu kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki), o pojavu živčnih motenj (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali o posmrtnih spremembah, ki kažejo na aviarno influenco.

Poleg tega uprava sprehajalce oz. obiskovalce parkov in območij, kjer se zadržujejo divje vodne ptice poziva, da jih ne krmijo. "S tem se zmanjša nepotrebno zadrževanje ptic na posameznih mestih ter posledično možnost prenosa virusa med njimi oziroma preko kontaminirane obutve in obleke na perutnino in ptice v ujetništvu," so poudarili.