Temperature morja so v Sloveniji in sosednji Hrvaški že zelo visoke, marsikdo se bo verjetno za vikend osvežil tudi v Blejskem ali Bohinjskem jezeru. Foto: BoBo
Temperature morja so v Sloveniji in sosednji Hrvaški že zelo visoke, marsikdo se bo verjetno za vikend osvežil tudi v Blejskem ali Bohinjskem jezeru. Foto: BoBo
Vročina
V vročem vremenu ne pozabite na skrb za živali, opozarjajo v Društvu za zaščito živali Ljubljana. Svoji živali vedno nudite hladno vodo, dovolj gibanja, najbolje zjutraj in zvečer, možnost za počitek v senci in za osvežitev, kot je kopanje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 stopinj Celzija, je treba za parkirano vozilo poiskati primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu. Vročinski udar ni mogoč le med prevozom oziroma med čakanjem živali v avtu, temveč tudi, če je žival na dvorišču priklenjena na verigo in nima možnosti za umik v senco in ohladitev z vodo. Foto: BoBo

. V petek bo vročina popustila, vikend pa bo dokaj sončen in manj vroč, napovedujejo vremenoslovci.

V naslednjih dneh bodo najvišje temperature po nižinah okoli 33 ali 34 stopinj Celzija, v četrtek do 35 stopinj, zato bo sredi dneva in popoldne zelo velika toplotna obremenitev, so opozorili na Agenciji RS za okolje. Topla bodo tudi jutra, predvsem v mestih in na Obali.

Spremljajte vreme in temperature morja in jezer na MMC-ju.

V petek nekaj ploh in neviht
"Vikend bo dokaj sončen in nevroč. Temperature bodo do največ slabih 30 stopinj in na Obali do okoli 30 stopinj Celzija," je za MMC napovedal vremenoslovec Janez Markošek. Dodal je še, da ima morje na slovenski obali 24 stopinj Celzija. Tudi največji slovenski jezeri, Blejsko in Bohinjsko, imata že precej visoke in kopalne temperature. Prvo 20, drugo pa 19 stopinj.

"V petek bo na Primorskem še vroče, drugod pa že malo hladneje s temperaturami do 30 stopinj. Bo tudi nekaj ploh in neviht. Mogoče bo v severni Sloveniji kakšna že tudi v četrtek zvečer," je dejal Markošek, ki je dodal še, da je hujše nevihte in neurja težko napovedati, saj je šele torek.

Tudi temperature v sosednji Hrvaški bodo zelo visoke. Hrvaški hidrometeorološki zavod opozarja, da bo zelo vroče in soparno, temperature se bodo v naslednjih dneh povzpele do 37 stopinj Celzija. Temperature morja se gibljejo med 22 in 24 stopinjami Celzija.

Uživanje zelo hladnih pijač ni priporočljivo
Na inštitutu za varovanje zdravja svetujejo uravnoteženo prehrano in zadostne količine tekočin. Otroci naj bi dnevno popili od enega do 1,5 litra tekočine, odrasli pa 2,5 litra. Posebno pozornost je treba nameniti majhnim otrokom, ker imajo večje potrebe po tekočini in niso sposobni tako dobro regulirati telesne temperature kot odrasli, opozarjajo. Uživanje zelo hladnih pijač ni priporočljivo, saj lahko povzročijo želodčne krče.

Soncu se je po nasvetih IVZ-ja dobro izogibati predvsem med 10. in 16. uro. Pretirano sončenje namreč škoduje zdravju, zato je treba kožo pokriti z oblačili in pokrivali ter jo zaščititi s kremami za sončenje z dovolj visokim faktorjem in filtrom za UVA- in UVB-žarke.

Vročina lahko poleg izpuščajev in utrujenosti povzroči vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost ali celo vročinsko kap. Neprijetnim učinkom visokih temperatur smo še bolj izpostavljeni ob čezmernemu uživanju alkohola, uporabi nekaterih zdravil ali akutnih obolenjih.

Prostore naj se prezračuje zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj. Priporočljivo je zadrževanje v zaprtih in hlajenih prostorih, a kot opozarjajo, se ne sme nikoli nikogar pustiti v zaprtem, parkiranem avtomobilu. Zunanje fizične aktivnosti naj se omeji na jutranje in večerne ure, tudi športno udejstvovanje treba v teh dneh omejiti, še navajajo na IVZ-ju.