Na Krimu so imeli veliko težav z dežjem, snegom in vetrom. Foto: Reuters
Na Krimu so imeli veliko težav z dežjem, snegom in vetrom. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v nedeljo zahvalil reševalnim službam za odpravljanje posledic hudega zimskega vremena, zaradi katerega je okoli 400 naselij ostalo brez električne energije. Kot je dejal v nočnem nagovoru, v pokrajinah Doneck in Harkov na vzhodu države potekajo neusmiljeni vojaški boji, medtem ko so zahtevne vremenske razmere prizadele območja od kijevske oblasti na severu do Odese na jugu. Zaradi snega je po državi zaprtih tudi več avtocest, s cest pa so morali odstraniti več kot 2000 vozil.

Oleg Krjučkov, uradnik na Krimu, ki ga je postavila Moskva, je dejal, da je na tem polotoku zaradi obilnega sneženja in poplav brez elektrike ostalo skoraj pol milijona ljudi. Na območjih, ki jih je zasedla ruska vojska, so zato v ponedeljek razglasili dela prost dan. Vzrok so izredne vremenske razmere, med drugim močan veter, poplavljeni domovi in zasnežene ceste.

Zaradi neurja je na Krimu umrl en človek, so sporočile tamkajšnje proruske oblasti, še en pa na plovilu v Kerški ožini. Škoda na polotoku, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija, naj bi bila velika. V obmorskem mestu Sevastopol so bili v ujmi poškodovani trije ljudje. Ob tem je bilo podrtih na stotine dreves in poškodovanih na desetine avtomobilov. V poplavljenem mestu Jevpatorija je bilo medtem poškodovanih sedem ljudi, okoli 300 pa so jih evakuirali.

Razmere na Krimu si oglejte v zgornji galeriji.

Ukrajinska obmejna služba pa je sporočila, da je Moldavija začasno zaprla dva mejna prehoda s pokrajino Odesa. Moldavske oblasti so tudi pozvale lokalne šole, naj zaradi sneženja in močnega vetra razmislijo o zaprtju šol.

Snežna nevihta v Sofiji. Foto: Reuters
Snežna nevihta v Sofiji. Foto: Reuters

Tudi župan mesta Odesa Genadij Truganov je prebivalce tega črnomorskega pristanišča pozval, naj ostanejo doma. Tamkajšnje oblasti so opozorile, da je oskrba z vodo prekinjena zaradi izpadov električne energije, zaradi katerih črpalke ne delujejo, in pozvale ljudi, naj varčujejo z zalogami.

Težave z vremenom so tudi v Rusiji, kjer je v letovišču Soči ob Črnem morju umrl en človek. Zaradi nevšečnosti je v ruskih pokrajinah Dagestan, Krasnodar in Rostvo brez elektrike ostalo 1,9 milijona ljudi.

V Srbiji nekateri odrezani od sveta

Neurje s snegom je konec tedna zajelo tudi Srbijo. Po Ivanjici in Novi Varoši na severozahodu Srbije ter delu območja Vranja na jugu so izredne razmere davi razglasili tudi v kraju Črna Trava, kjer je zapadlo od 80 do 100 centimetrov snega, je poročala srbska radiotelevizija RTS.
Po besedah poveljnika tamkajšnjega štaba za izredne razmere Slavoljuba Blagojevića so vasi na območju Črne Trave povsem zasnežene, prevozna ni niti ena cesta, povrhu pa jim primanjkuje potrebne mehanizacije. Okoli 200 ljudi naj bi bilo brez elektrike, približno 600 pa jih je popolnoma odrezanih od sveta. "Potrebovali bomo najmanj deset dni, da bomo dosegli vse," je ocenil Blagojević.

Novozapadli sneg v Klisu na Hrvaškem. Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/BOBO
Novozapadli sneg v Klisu na Hrvaškem. Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/BOBO

Okolico Splita pobelil sneg

Sneg je zapadel tudi v okolici Splita, padavine pa že povzročajo težave v prometu. Sneži tudi ponekod v notranjosti Dalmacije, Hrvatski autoklub pa medtem opozarja, da sneg ovira tudi promet na delu avtoceste med Zagrebom in Splitom.

Po poročanju portala Dalmacija danas največje težave v prometu v okolici Splita nastajajo na območjih nad 300 metri nadmorske višine, kjer močno sneži. Več tovornjakov in avtobusov je že obtičalo v snegu.

Iz nekaterih drugih delov Dalmacije poročajo o mokrih in spolzkih cestah.

Hrvatski autoklub ob tem opozarja na možnost poledice tudi v notranjosti Hrvaške, še posebej na mostovih in nadvozih.

V Bolgariji izredne razmere

Močno sneženje je zajelo tudi Bolgarijo, kjer so v več pokrajinah razglasili izredne razmere, brez električne energije pa je bilo v nedeljo približno 800 tisoč gospodinjstev. Več cest je neprevoznih. Šole na prizadetih območjih so večinoma zaprte.

Sneg pokril vzhod Evrope
Močno sneženje v vzhodni Evropi