Sneg v Bolgariji. Foto: EPA
Sneg v Bolgariji. Foto: EPA

Zaradi snežnega neurja, ki je zajelo del Balkanskega polotoka, so številna gospodinjstva ostala brez elektrike. Posebej hudo je v Bolgariji, kjer je od električnega omrežja odrezanih več kot 1000 krajev, marsikje sta ustavljena cestni in železniški, ponekod tudi letalski promet, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sneg v Bolgariji. Foto: EPA
Sneg v Bolgariji. Foto: EPA

Zaradi izrednih vremenskih razmer je premier Bolgarije Nikolaj Denkov sklical izredni sestanek vlade. Stanje je posebej skrb vzbujajoče na severovzhodu države, brez elektrike pa je ostal tudi del prebivalcev Sofije.

Marsikje po državi sneženje spremljajo močni sunki vetra, v več pokrajinah je vlada zato razglasila izredno stanje. Obrambni minister Todor Tagarev je sporočil, da je vojska v pripravljenosti, odgovorni pa še razpravljajo, kako bo potekal pouk v najhuje prizadetih regijah, navaja bolgarska tiskovna agencija BTA.

Sorodna novica Levu v zavetišču v Prištini ob sneženju namestili grelnik

Letališče v Sofiji deluje z zamudami, več mednarodnih poletov na letališču v Varni pa je bilo odpovedanih.

Sneg in veter otežujeta tudi cestni in železniški promet v sosednji Romuniji, kjer je premier Marcel Ciolacu sklical sestanek predstavnikov reševalnih služb.

Iz Moldavije medtem poročajo o prvi smrtni žrtvi neurja, potem ko je moški zdrsnil s ceste in trčil v drevo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nepričakovano močno sneženje povzroča težave pri električni dobavi tudi v Srbiji, kjer sneži od sinoči. Prvi sneg letošnje jeseni je padel tudi v Beogradu.

O obilnem sneženju poročajo s Kosova.