Prizor iz Senigallie. Foto: Reuters
Prizor iz Senigallie. Foto: Reuters

Kot sporoča civilna zaščita, tako zaostrenih vremenskih razmer niso pričakovali, poplave pa so bile nenadne. Med huje prizadetimi so občine Barbara, Otra in Trecastelli, ki jih je zalil val vode in blata.

Reševalci so na delu že vso noč, med drugim ujete ljudi rešujejo s čolni. Na pomoč prihajajo tudi gasilci iz sosednjih dežel.

Med smrtnimi žrtvami je, denimo, moški, ki ga je zalila voda, medtem ko je bil v svojem avtomobilu. Med pogrešanimi pa je tudi otrok, ki je bil v avtomobilu s svojo mamo, ko so ju zajele poplave.

Oblasti v pokrajini Ancona, ki leži v deželi Marke, so poplave pripisale posledicam obilnega deževja. Predtem je civilna zaščita v četrtek prebivalce mesta Senigallia zaradi grožnje hudourniških poplav pozvala, naj se umaknejo na višje ležeče predele.

Poplave v Italiji
V Italiji v neurjih najmanj deset mrtvih

Neurje tudi na Hrvaškem

Neurje je v četrtek zajelo tudi več delov Hrvaške. Najhuje je bilo na območju Čazme v bližini Bjelovarja, kjer so nalivi in močan veter povzročili veliko gmotno škodo na strehah hiš, poslovnih objektov, vozil in na osnovni šoli.

Obilno deževje, močan veter in ponekod toča so zajeli Zagreb, Bjelovarsko-bilogorsko, Osješko-baranjsko, Koprivniško-križevško in Virovitiško-podravsko županijo, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite.

Neurje je povzročilo škodo na strehah hiš in rušilo drevesa, pripadniki civilne zaščite pa so prejeli tudi več prijav izpada elektrike zaradi poškodb na električnem omrežju.

Posledice neurja je saniralo okoli 400 gasilcev s 118 vozili, so sporočili iz hrvaške gasilske zveze.

Državni hidrometeorološki zavod je za Liko, Gorski kotar in del obale izdal oranžno opozorilo, ki pomeni nevarno vreme, za preostali del države pa velja rumeno opozorilo, ki pomeni potencialno nevarno vreme.

Neurje na Hrvaškem