Medtem ko domačini pospravljajo nered, turisti opazujejo posledice visokega plimovanja morja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Medtem ko domačini pospravljajo nered, turisti opazujejo posledice visokega plimovanja morja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper je dejal: "Noč je bila spet kar aktivna, danes je poplavljalo tudi dele, ki jih zadnjič ni. Pač drugače obrne veter in nanosi morje na drug konec." Morje je znova zalivalo gostinske lokale, poplavljeni so vsi, ki so v prvi vrsti ob morju. "Neki gostinec je celo rekel, da toliko, kot mu je danes poškodovalo, mu v preteklih dneh ni," je dodal Ventin.

Sorodna novica Plazovi Blate, Koseč in v Jaznah so se umirili

Zalilo je tudi lokal na Tartinijevem trgu, ki ga v preteklih dneh ni. Gasilci so namreč v odtočni jašek, po katerem se deževnica zliva v morje, vstavili zamašek, da se morje ne bi razlilo po trgu. A se je na trgu nabralo toliko meteorne vode, da je vseeno poplavila, je pojasnil. Da ne bi nastala še večja škoda, so vodo s trga prečrpavali z osmimi črpalkami.

Občina in civilna zaščita sta priskrbeli pesek, v soboto približno 200 vreč, s katerimi so si ljudje lahko zavarovali domove. "Nekateri prebivalci so se res dobro zavarovali, nekateri pa si pred svoja vrata niso postavili čisto nič," je dejal Ventin. Pozivov za črpanje vode iz stanovanj sicer gasilci niso prejeli, odtekla je sama.

Morje se še ni umirilo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Morje se še ni umirilo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Visoki valovi že v petek

V Piranu so nekaj pred pol drugo uro zjutraj zaradi povišanega plimovanja morja sprožili tudi sireno javnega alarmiranja z znakom opozorila na nevarnost. Morje je namreč začelo poplavljati nižje dele obale. Sireno so v Piranu znova sprožili ob 6. uri zjutraj. Ker je od prve sirene minilo že toliko časa, so želeli ljudi opozoriti, naj pogledajo na ulico, do kam sega voda, in se po potrebi zaščitijo, je pojasnil Ventin.

Že v petek dopoldne je namreč v Piranu zapihal močen veter, zaradi katerega so nastali visoki valovi, ki so uničili obalo. Ogromne skale valobrana je nametalo na cesto, zaradi česar ta dolgo ni bila prevozna, saj se zaradi razmer do nje ni dalo dostopati niti z delovnimi stroji.

V Piranu morje zalilo Tartinijev trg