Slovenija trenutno pluje na valovih vročine. Foto: BoBo
Slovenija trenutno pluje na valovih vročine. Foto: BoBo

Potem ko smo na začetku junija vstopili v meteorološko poletje, se danes s Sončevim obratom oz. solsticijem začenja še koledarsko poletje. Pred nami sta tako najdaljši dan v letu in najkrajša noč. Letošnji prvi poletni dan sovpada tudi z vrhom vročinskega vala, temperature od 30 do okoli 35 stopinj Celzija pa bodo vztrajale še do srede, potem pa bo od četrtka do sobote malenkost manj vroče, je pojasnil vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Benedikt Strajnar. Predvidoma do četrtka bo po nižinah sredi dneva in popoldne tudi velika toplotna obremenitev, opozarjajo na Arsu.

Dejavnikov, ki prispevajo k aktualnim visokim temperaturam, je več, je pojasnil vremenoslovec. Nad našimi kraji je trenutno območje visokega zračnega tlaka, ki se razširja nad vzhodno Evropo, Balkanom in Sredozemljem. V teh dneh v naše kraje poleg tega z jugozahodnim vetrom dobivamo toplo zračno maso iz Sredozemlja. Nekaj sto kilometrov zahodno od Slovenije pa je vreme bolj nestanovitno. "Dokler bomo na vzhodni strani tega procesa, bomo še nekako na toplem, potem bo pa nekje v petek, soboto tudi čez Slovenijo prišel malo bolj nestabilen in hladen zrak. Takrat bo tudi možnost neviht večja. Proti koncu tedna pričakujemo vsaj popoldneve malenkost bolj nevihtne, kot so zdaj," je napovedal Strajnar.

Več o vremenu TUKAJ.

V četrtek mogoče posamezne nevihte

Danes bo tako pretežno jasno, čez dan bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 34 stopinj Celzija. V torek bo prav tako večinoma jasno, pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 23, najvišje dnevne od 30 do 35 stopinj Celzija. V sredo in četrtek bo še naprej sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter. V četrtek popoldne pa bodo mogoče posamezne vročinske nevihte.

Začetek koledarskega poletja je vroč