Prizor je nastal pred leti. Foto: BoBo
Prizor je nastal pred leti. Foto: BoBo

"Temperatura zraka pred nekaj dnevi je bila podobna že skoraj zgodnjepoletni, že jutri pa bo popolnoma zimska, saj se bo v večjem delu Slovenije spet spustila pod ničlo," so opozorili pri državni agenciji za okolje (Arso).

Za hladno fronto, ki je ponoči prešla Slovenijo, doteka k nam od severa v višinah hladen in postopno bolj suh zrak. V noči na torek se bo razjasnilo, veter pa se bo sredi noči polegel. "Jasna noč ter suh in hladen zrak bosta predvsem v zatišnih nižinskih legah botrovala precej nizki jutranji temperaturi za ta čas v letu," so sporočili z Arsa.

V torek zjutraj bo skoraj povsod po državi negativna temperatura, z izjemo slovenske Istre. Po napovedih bo jutranja temperatura od minus sedem do minus ena, ob morju malo nad nič stopinjami Celzija.

Po navedbah Arsa lahko po današnjih napovedih v Vipavski dolini in delih Krasa ponekod pričakujemo temperaturo do minus dve stopinji Celzija ali še nižje. Tudi v Zgornjem Posočju ter na Dolenjskem in v Beli krajini se bo temperatura spustila do okoli minus dve stopinji. To so napovedi za temperaturo dva metra nad tlemi, pri tleh pa bo lahko še kakšno stopinjo hladneje, so opozorili.

Zaradi toplega vremena so rastline bolj "zgodnje"

Najnižja temperatura, ki jo rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi sta odvisni od same rastline in drugih dejavnikov, so ob tem razložili pri Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

Sorodna novica Prvi ogledi škode kmete spravljajo v obup, nevarnosti pozebe še ni konec

Medtem ko ponekod marelice že končujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve na Primorskem že v polnem cvetenju. Brsti češenj in višenj so že močno napeti in tik pred cvetenjem, zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma na stopnji brstenja in prehajanja v stopnjo odpiranja brsta.

Po podatkih kmetijskih svetovalnih služb so v spodnji Vipavski dolini hruške povečini v fazi brstenja oz. mišjega ušesa, zgodnje sorte hrušk na toplih legah pa so povečini že v stadiju od rožnatega popka do balonskega stadija. Jablane pa so v stadiju mišjega ušesa, pri zgodnjih sortah na izpostavljenih legah je že oblikovana listna rozeta z vidnimi cvetnimi popki. Drugje po državi je fenološki razvoj nekoliko poznejši.

Negativna temperatura lahko ogrozi vse naštete razvojne stopnje, še posebno, če bo trajala več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperatura spusti pod minus dve stopinji Celzija, kakšno stopinjo več mrazu še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.

"Sadjarji tako že petič v zadnjem desetletju znova preživljajo stresno obdobje spomladanskih ohladitev in nevarnosti pozeb cvetnih brstov in cvetov v svojih sadovnjakih. V nevarnosti pa ni le sadno drevje, temveč tudi zgodnje zelenjadnice, ki jih je dobro v tem času preventivno zaščititi s kopreno. Sadjarji, ki lahko aktivno izvajajo zaščito, pa morajo preveriti, ali so sistemi za zaščito pripravljeni," še svetujejo pri Arsu.