Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potem ko je bil v nedeljo dosežen absolutni aprilski temperaturni rekord (V Metliki so izmerili skoraj 32 stopinj Celzija, bo ponedeljek še topel, s temperaturami okoli 25 stopinj Celzija.

Kot je za Radio Slovenija povedal vremenoslovec Blaž Šter, v torek prihaja vremenski obrat: "Zjutraj bo sicer še večinoma suho in toplo, potem pa se bodo začele pojavljati padavine, nekako od severa bodo zajele vso Slovenijo. Pričakujemo, da se bo izraziteje ohladilo," je napovedal Šter.

Sorodna novica Padel je aprilski temperaturni rekord: v Metliki namerili 31,8 stopinje Celzija

Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, zapihal bo tudi okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem popoldne zmerna do močna burja, nastajale bodo tudi nevihte .Na Arsu so za torkovo popoldne in večer za jugozahod Slovenije izdali oranžno opozorilo zaradi burje - najmočnejši sunki bodo namreč presegali 100 km/h.

Meja sneženja se bo popoldne oziroma proti večeru v južni in osrednji Sloveniji po navedbah Štera lahko spustila še nižje, vendar večinoma po nižinah snega ne bo, morda v delu Dolenjske in Kočevskega. Sneg bo sicer zapadel v višjih legah severne Slovenije.

Opozorila pred snegolomi v višjih legah

Kot so v opozorilu zapisali na centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje, bo v pasu od Gorenjske do Koroške predvidoma padlo od 30 do 50 mm padavin, v višjih legah (nad 800 metrov) lahko zapade približno 20 cm snega. "Krajevno lahko nastane snegolom," opozarjajo na upravi.

Najbolj jasen dan bo petek, ko bo tudi največja nevarnost pozebe

"Sledijo dnevi, ki bodo aprilski, vsaj po vremenu, ki se bo kar hitro spreminjalo. Še vedno bo precej hladno, spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo popoldanske krajevne plohe ali nevihte. Temperature bodo najvišje od okoli 10 do 15 stopinj Celzija," je dejal Šter in pojasnil, da bo največ sonca v petek, ko bo tudi največja nevarnost pozebe. "Lahko rečemo, da so take ohladitve in sneg aprila precej pogostejši kot pa recimo 30 stopinj Celzija," je dodal Šter.

V torek občutna ohladitev