Svetilnik v Izoli. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Svetilnik v Izoli. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Po tem, ko so na Arsovi merilni postaji v Osilnici prejšnjo nedeljo izmerili več kot 30 stopinj Celzija, kar je bila najzgodnejša tridesetica, je živo srebro minuli konec tedna 30 stopinj Celzija preseglo v več krajih. Najvišjo temperaturo so izmerili v Metliki, 31,8 stopinje Celzija, na letališču Cerklje ob Krki je bilo 31,4 stopinje, v Dobličah pri Črnomlju 31,2 stopinje, več kot 30 stopinj pa so izmerili še v Podčetrtku, Mariboru (Vrbanski plato), Novem mestu, Rogaški Slatini, Slovenskih Konijicah in Lendavi.

Prejšnji izmerjen aprilski rekord je bil 30,6 stopinje Celzija, izmerjen 28. in 29. aprila 2012 v Slapu (pri Vipavi) in na Bizeljskem.

Številni so topel konec tedna izkoristili za obisk morja, nekateri so že čofotali v njem. Temperature so bile za ta letni čas visoke, a so bile nekoliko nižje kot v notranjosti. Danes se je segrelo na okoli 25 stopinj, morje pred Piranom pa ima trenutno dobrih 16 stopinj Celzija.

Danes se je tako segrelo še bolj kot v soboto, ko je bilo najtopleje v Biljah pri Novi Gorici, kjer so namerili 29 stopinj Celzija, v Ljubljani in Celju pa 28 stopinj Celzija.

Kot je za Radio Slovenija dopoldne napovedal dežurni prognostik Brane Gregorčič, "bo lahko predvsem v Beli krajini in na Krškem polju temperatura verjetno celo malce presegla trideset stopinj, tako da današnji dan je še zelo poletno topel".

Popoldne bo sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo v zahodnih krajih od 24 do 27, drugje od 28 do 31 stopinj Celzije.

Jutri bo precej jasno z občasno koprenasto oblačnostjo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Popoldne se bo v severozahodnih krajih oblačnost povečala. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 21 do 26 stopinj Celzija.

Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

V sredo ohladitev, nas čaka pozeba?

V torek zjutraj bo v severnih krajih začelo deževati. Čez dan se bodo padavine postopno širile proti jugu in popoldne zajele vso Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte. Shladilo se bo, zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem burja. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji Sloveniji še niže.

Visoke temperature spodbudijo razvoj rastline. To lahko v spomladanskem času predvsem ob nenadnih vnosih hladnega zraka vpliva na pogostejše pojave pozebe, je za Prvi poročala Urška Valjavec. "Vemo, da je pozeba vedno pogostejši dogodek v Sloveniji, mislim, da se je pojavila v osmih od desetih let," je dejala Zala Žnidaršič z biotehniške fakultete.

Je pozebo pričakovati tudi v teh dneh? Najhladnejše dneve, vsaj glede jutranjih temperatur, je pričakovati v drugi polovici prihodnjega tedna. "Ob kakšni mirni in jasni noči se bo lahko na izpostavljenih mestih pojavila tudi slana ali kakšna pozeba, ampak zgleda, da bolj na manjših območjih. Kakšne splošne pozebe za zdaj ni predvidene. Seveda se pa lahko ta napoved še tudi nekoliko spremeni," je še dejala Žnidaršič.