Vrhunec vodnega vala je Hrvaško dosegel ob četrti uri zjutraj. Najhuje je v mestu Otok Virje ob Dravi, kjer je ogroženih 60 hiš. Foto: BoBo
Vrhunec vodnega vala je Hrvaško dosegel ob četrti uri zjutraj. Najhuje je v mestu Otok Virje ob Dravi, kjer je ogroženih 60 hiš. Foto: BoBo

Gre za najbolj ogroženo območje na Hrvaškem, potem ko je velik vodni val iz Avstrije in Slovenije zajel tudi hrvaška območja ob Dravi, poroča STA. Hrvaški mediji poudarjajo, da se pretok 3.300 kubičnih metrov vode v sekundi, kot so ga namerili na Dravi, dogaja enkrat na tisoč let.

Tudi kraju Vratno Otok v občini Cestica pri Varaždinu grozi poplava, ki je že potopila del ceste. Na območju Zagreba medtem ocenjujejo, da ne bo večjih posledic poplave Save, zato tudi niso razglasili nobenih izrednih ukrepov.

Pojavile so se zgolj manjše spremembe v mestnem potniškem prometu na območju kanala, ker so zaprte nekatere lokalne ceste. Vrhunec naraščanja Save pri Veliki Gorici pričakujejo prihodnjo noč, potem pa bodo vodni val spremljali na območju Siska. Sicer je Sava danes poplavila nenaseljena nižinska območja pri Zaprešiću, ki niso niti zaščitena z nasipi proti poplavam.

Najhuje je bilo ponoči na območju Varaždina, kjer je reka Drava pred tamkajšnjo hidroelektrarno poplavila več vasi. Zaradi pravočasne evakuacije ljudje niso v nevarnosti, je pa povzročena večja gmotna škoda.

Največji poplavni val Drave v skoraj 50 letih
Strokovnjaki Hrvaških voda ocenjujejo, da gre za največji poplavni val reke Drave po letu 1965, vendar pa so se nanj pravočasno pripravili. Po informacijah o poplavah v Avstriji in Sloveniji so namreč že v ponedeljek popoldne izpraznili vodo iz treh umetnih jezer na Dravi.

Predstavnik Hrvaških voda je v izjavi za medije povedal, da je za to, da poplavni val na severozahodu Hrvaške ni imel katastrofalnih posledic, zaslužna Slovenija, saj so naše hidroelektrarne na Dravi praktično prevzele največje breme vodne stihije na tej reki.

Zagreb je varen
Sicer poplavljajo tudi nekatere druge reke na Hrvaškem, vendar ne v takem obsegu. Tako je gladina reke Save pri Zagrebu dosegla najvišjo raven v zadnjih letih, vendar nevarnosti poplav ni. Več težav se pričakuje ob toku reke Save pri Sisku, kjer ni dovolj visokih vodnih nasipov, tako da se tam ljudje pripravljajo na evakuacijo in dežurstva.