Številni obiskovalci kampov nad dežjem niso bili preveč navdušeni. Foto: EPA
Številni obiskovalci kampov nad dežjem niso bili preveč navdušeni. Foto: EPA
Le 13 vročih dni je bilo letos v Ljubljani, 100-letno povprečje pa znaša osem dni. Foto: EPA


Čeprav je julij v slovenskem Primorju običajno suh in vroč, pade le okoli 70 milimetrov dežja, pa je bilo letos povsem drugače, ugotavljajo na agenciji za okolje (Arso). Julija letos je v 17 padavinskih dneh padlo skoraj štirikrat več dežja kot običajno in več kot 50-krat več kot lani, ko je količina dežja znašala le pet milimetrov. Najbolj suh je sicer bil julij leta 1983, ko so padli le štirje milimetri dežja.

Tudi drugod po Sloveniji je bilo vreme precej obarvano z dežjem, saj so se v severnem Sredozemlju pogosto zadrževali cikloni, ki so preprečevali, da bi se nad naše kraje razširil zelo topel zrak. Edina prava izjema je bil vročinski val med 7. in 12. junijem, ko je temperatura zraka v nekaterih slovenskih krajih segla do 35 °C.
Tako je bilo v Ljubljani v juniju in juliju le 13 vročih dni, z najvišjo temperaturo vsaj 30 °C, kar je v skladu s 30-letnim povprečjem, ki znaša 12 vročih dni. Vseeno pa je to 50 odstotkov več vročih dni, kot je 100-letno povprečje, ki znaša osem vročih dni, so zapisali na Arsu.
Še naprej stanovitno muhasto vreme
In kako kaže v prihodnjih dneh? Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Na severovzhodu Slovenije bodo prve plohe mogoče že zjutraj in dopoldne, sredi dneva in popoldne pa bo nekaj krajevnih ploh in neviht nastalo tudi drugod v notranjosti države. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 24 do 29 °C.
V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. V sredo bo dopoldne dokaj jasno z nekaj jutranje megle. Popoldne bo deloma sončno s kakšno kratkotrajno ploho ali nevihto. V četrtek bo po večini sončno.