Toplo in vlažno vreme je spodbudno za rast rastlin, obenem pa so to zelo ugodne razmere za razvoj bolezni in škodljivcev. Foto: BoBo
Toplo in vlažno vreme je spodbudno za rast rastlin, obenem pa so to zelo ugodne razmere za razvoj bolezni in škodljivcev. Foto: BoBo

Zato bodo v kmetijstvu porabili več pesticidov. Težavne razmere se utegnejo pokazati tudi na pridelku na površino.

V zadnjih 14 dneh imamo izjemno visoke dnevne temperature za ta čas, pravi Gregor Gregorič z agencije za okolje (Arso), saj so kar za od tri do pet stopinj nad povprečjem. S tem so povezane nevihte.

Nenavadno je, da so se letos neurja s točo pojavila že v maju. Ob obilici neviht pa imajo na Obali in v jugovzhodni Sloveniji že od aprila naprej podpovprečno količino padavin. Žal močni nalivi ne pomenijo, da so kmetijske površine dobro zalite.

"Velik delež padavin pade v zelo močnih nalivih in ta voda razmeroma hitro odteče v struge in nima blagodejnega vpliva za razmere v kmetijskih tleh," pravi Gregorič.

Toplo in vlažno vreme je spodbudno za rast rastlin, obenem pa so to zelo ugodni pogoji za razvoj bolezni in škodljivcev.

"Sadjarstvo vinogradništvo, v poljedelstvu je zelo izpostavljen krompir v tem času, nedozoreli posevki žit, potem je marsikje težko v koruzi zatirati plevele, zato ker na marsikatere površine sploh ne pridejo zaradi razmočenosti terena in podobno," našteva Iris Škerbot s kmetijsko-gozdarskega zavoda Celje.

Visoka vlaga povzroča težave tudi v rastlinjakih. Zato je letos večja poraba pesticidov, čeprav stroka v zadnjih letih poudarja pomen izvajanja preventivnih ukrepov in metod za krepitev rastlin.

Dejstvo je, da so dobro zasnovani ekološki posevki odpornejši proti neugodnim vremenskim razmeram. Razmere med mikrolokacijami se zelo razlikujejo, in ker stabilnega vremena še ne pričakujemo, strokovnjaki svetujejo pridelovalcem pozorno spremljanje nasadov in posevkov, za rastline, poškodovane od toče, pa uporabo sredstev na podlagi aminokislin.