BP je pri podjetju Transocean najel ploščad za vrtanje Development Driller III, ki naj bi svoje delo dokončala v mesecu dni. Foto: EPA
BP je pri podjetju Transocean najel ploščad za vrtanje Development Driller III, ki naj bi svoje delo dokončala v mesecu dni. Foto: EPA

Poveljnik zvezne reševalne akcije, ki nadzoruje preprečevanja iztekanja nafte na območju ploščadi Deepwater Horizon, je optimističen: "To bi lahko pripeljalo k popolni zamašitvi vrtine."

Po namestitvi sledi dvodnevni preizkus
V soboto so na morskem dnu nad okvarjeno vrtino, ki je povzročila največje naftno izlitje v zgodovini črpanja nafte, začeli nameščati novo kupolo, kar naj bi dokončali v ponedeljek. Sledilo bo 48-urno preizkusno obdobje, med katerim bodo ugotovili, ali bo kupola zdržala pritisk ob iztekanju nafte in ali bo ujela vso surovo nafto. Najnovejša kupola, ki so jo pri britanskem BP-ju predstavili kot najboljšo začasno rešitev, bo morala brezhibno delovati do sredine avgusta, ko naj bi dokončali dve novi vrtini. S pomočjo te trajne rešitve naj bi izčrpali vso nafto iz prvotne vrtine.

V morju več kot 100 tisoč sodov nafte
Eksplozija na ploščadi Deepwater Horizon je 11. aprila ubila 11 delavcev, od takrat pa vsak dan v vode Mehiškega zaliva izteče tisoče sodčkov surove nafte. Vlada predsednika ZDA Baracka Obame je nesrečo označila za najhujšo ekološko katastrofo, ki je doletela Združene države. Po ocenah strokovnjakov je v treh mesecih v morje izteklo več kot 100 tisoč sodov surove nafte.