Čas za prvi dve tretiranji je takrat, ko trta povsem odcveti. Foto: BoBo
Čas za prvi dve tretiranji je takrat, ko trta povsem odcveti. Foto: BoBo

V skladu s pravilnikom o ukrepih za preprečevanje širjenja in zatiranje zlate trsne rumenice in z načrtom ukrepov obvladovanja trsnih rumenic sta v celotnem razmejenem območju obvezni najmanj dve tretiranji ameriškega škržatka. Čas za prvi dve tretiranji je takrat, ko trta popolnoma odcveti, opominjajo pristojni in dodajajo, da je zatiranje obvezno v razmejenem območju te bolezni, ki zajema večino vinogradov na Primorskem, Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju, na Štajerskem in v Prekmurju.

Tretje tretiranje pa se opravi, če se konec julija ali v začetku avgusta na rumene lepljive plošče, ki naj jih vinogradniki obesijo na trto zdaj, ko se začnejo izlegati odrasli škržatki, ujamejo štirje škržatki ali več, so opozorili v upravi za varno hrano.

Nevarna karantenska bolezen vinske trte
Bolezenska znamenja zlate trsne rumenice, kot so med drugim slaba oplodnja in odmiranje kabrnkov, sušenje grozdov in vihanje listnih robov navznoter, se na vinski trti lahko začnejo pojavljati kmalu po cvetenju, proti jeseni pa se stopnjujejo. Lahko se kažejo le na posameznih rozgah ali pa na celih rastlinah.

Zlata trsna rumenica je bila v preteklih letih ugotovljena v vseh vinorodnih deželah v Sloveniji. Za preprečevanje širjenja te nevarne karantenske bolezni trte je poleg odstranitve okuženih trt v žariščih okužbe ključnega pomena tudi pravočasno zatiranje ameriškega škržatka, so spomnili na upravi.

Vinogradnike so opozorili, da so sredstva za zatiranje ameriškega škržatka nevarna za čebele, zato morajo pred zatiranjem odstraniti cvetočo podrast. Škropljenje naj opravijo pozno popoldne ali zvečer, ko čebele ne letajo, in šele po končanem cvetenju trte. Upoštevati je treba tudi odmike od voda.