Struga Ljubljanice. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Struga Ljubljanice. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Zaradi nizkega vodostaja Soče ustavili hidroelektrarno Solkan, struga ponekod popolnoma suha

Dno Ljubljanice le za silo prekriva voda, gladina je rekordno nizka. Pretok Soče je rekordno nizek, zato so morali že med tednom izključiti hidroelektrarno Solkan. Gladina Save v Črnučah bi morala biti vsaj pol metra višja.

Sorodna novica Množičen pogin rib v Malem grabnu v Ljubljani

"Tako malo vode v rekah pomeni, da lahko vsako manjše onesnaženje povzroči že veliko katastrofo, kot nedavno na Malem Grabnu in pa na Gradaščici v Ljubljani," je komentiral Arsov hidrolog Janez Polajnar.

Tudi gladine podzemnih voda so izjemno nizke.
"Zlasti na goriškem območju, torej v Posočju in pa na obalno-kraškem območju," je pojasnil.

Sorodna novica V slovensko Istro prispele prve cisterne vode iz reke Unice

V Rižanski vodovod bodo pitno vodo do konca avgusta dovažali s cisternami. "To je unikum v zgodovini Rižanskega vodovoda, da civilna zaščita dovaža vodo," je povedal Darij Križman.

Avgusta bo morda še hujše

Že zdaj smo v izjemni suši, pred nami pa je še avgust, statistično najbolj sušen mesec v letu.
"Torej lahko pričakujemo, da se bodo te sušne razmere zaostrovale v veliko sušo v naši državi. Da bi se sušne razmere zares izboljšale, bi potrebovali dolgotrajno, večdnevno obilno deževje. Takšno, kot ga običajno pričakujemo šele jeseni," je pojasnil Polajnar.

Sorodna novica Kmetje do pomoči zaradi suše z interventnim zakonom?

Posledice na poljih in vrtovih

Star slovenski pregovor nam pravzaprav veliko pove. Pravi: Moča vzame en kos kruha, suša pa dva.

Polajnar

Huda suša, ki pesti praktično celotno državo, ima številne negativne posledice. Najkatastrofalnejše bodo v kmetijstvu. Škoda je očitna tudi na ljubljanskih vrtovih. "Seveda se pozna. Očitno se vidi. Vse smo imeli vsako leto. Tri kilograme čebule sem posadila. Nisem dobila 10 kilogramov, ampak lešnike, ne čebulo. Robide sem imel ogromno. Čisto so zgorele," je razkrila vrtičkarica Brankica Đermanović. Vrtičkar Čedo Đermanović je dodal: "Letos je tu prvič tako. Vse se suši. Prej je bilo veliko lepih hrušk in jabolk."

Na kmetijsko-gozdarski zbornici ocenjujejo, da je škoda tolikšna, da bi vlada morala letošnjo sušo že razglasiti za naravno nesrečo in pripraviti interventni zakon za pomoč kmetovalcem.

Hudo v vodotokih, morda na vidiku ekološka katastrofa

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

V Dnevniku je nekaj pojasnil o stanju rečnega življa podal predsednik Ribiške zveze Slovenije Miroslav Žaberl. Z njim se je pogovarjala voditeljica Jasmina Jamnik.


Videli smo, kaj se dogaja z rekami, spremljamo pogine rib. Kako resno suša ogroža ribe in drugo življenje v vodi?
Slovenski ribiči ocenjujemo, da so razmere izredno resne. Izredno resne predvsem na Primorskem, na Notranjskem, na reki Savinji, v okolici Cerkniškega jezera in pa predvsem pri manjših pretokih večjih rek. Reke Sava, Drava, Mura, mogoče tudi Kolpa in Krka še imata določeno vodnatost, ampak pritoki pa počasi usihajo, vključno z gojitvenimi potoki, kjer gojimo ribe, da jih damo nazaj v vodo.

Kako resno je ogroženo življenje rib in drugih živali?
Iz teh kritičnih območij vsakodnevno pobiramo kadavre. Še posebej smo užaloščeni, kadar k temu pripomore tudi človek s kakšnim izpustom in potem imamo večje pogine rib. Smo pa izjemno, izjemno zaskrbljeni, kaj se bo dogajalo naslednji teden, kajti obeti sploh niso dobri.

Izboljšanja v kratkem ni pričakovati, slišali smo – avgust bo sušo še zaostril. Kaj se v tem trenutku sploh da storiti? Je mogoče posledice še ublažiti?
Kratkoročno smo ribiči tisto, kar lahko naredimo, že naredili. Samoiniciativno, ne na poziv države ali pristojnih organov. Na reki Savinji, ki jo vidite za mano, so vse ribiške družine stopile skupaj in že pred 14 dnevi prepovedale kakršen koli ribolov in druženje na tej vodi. Poleg tega so se v stiku z lokalnimi skupnostmi dogovorili, da se tudi preostale dejavnosti na vodi na tej reki zamejijo. Mi smo ribiškim družinam dali poziv, naj tudi preostale v svojih okoljih prepovejo ribolov, če to zahtevajo okoliščine. Veliko število ribiških družin je to že storilo. Kaj še narediti v nadaljevanju? Težko rečem. Bojim se, da lahko pride še do kakšne ekološke katastrofe.