Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med drugim so jo omejili v Novem mestu, v Spodnji Savinjski dolini, Ajdovščini, Vipavi, na Kozjanskem, Obsotelju, Kranju in Murski Soboti. Omejevalni ukrepi veljajo do preklica.

Javno komunalno podjetje Žalec je uporabnike pitne vode v žalski občini obvestilo, da zaradi visokih temperatur in sušnega obdobja prihaja do povečane porabe pitne vode in s tem zmanjšane izdatnosti posameznih vodnih virov. Uporabnike so zato opozorili, da pitno vodo temu primerno varčno uporabljajo.

Žalska komunala je prav tako v občinah Braslovče, Polzela, Prebold in Tabor prepovedala uporabo pitne vode za zalivanje vrtov, nasadov in zelenic, polnjenje bazenov, pranje avtomobilov, polivanje cestišč in poti ter polnjenje gasilskih cistern brez vnaprejšnjega soglasja upravljavca vodovoda.

Na območju javnega vodovoda Trbovlje razmere še niso zelo kritične, oskrba z vodo je še nemotena, saj se voda zagotavlja iz več kot 20 zajetij in vrtin. Vendar kljub temu prosijo uporabnike, da vodo racionalno uporabljajo in je ne trošijo za aktivnosti, ki niso nujne. Razpoložljiva količina pitne vode se namreč lahko hitro zmanjša v primeru, da izdatnejših padavin ne bo še nekaj tednov. Zato uporabnike pozivajo k varčni in odgovorni rabi pitne vode.

Na SV Slovenije težav ni

Prav tako na severovzhodu države za zdaj večjih težav z oskrbo s pitno vodo ni, čeprav torkove padavine niso bile preveč izdatne. Najbolj zaskrbljeno so zaloge vode prejšnji teden opazovali na Bistriškem in Ptujskem, kjer pa po vsaj malenkostni osvežitvi od vročinskega vala in priporočilih za varčevanje z vodo opažajo, da se je poraba nekoliko znižala.

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina pa uporabnike obvestila, da je prepovedana uporaba pitne vode za namene zalivanja, polnjenja bazenov, pranja avtomobilov in vsaka druga uporaba, ki ne služi primarni oskrbi s pitno vodo, od 6. do 9. in od 18. do 23. ure. Ukrep omejitve uporabe pitne vode velja do preklica tako v občini Ajdovščina ter tudi v občini Vipava.

Slatinska komunala je vse uporabnike pitne vode, na območju občin Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Poljčane, Rogaška Slatina, Rogatec in Šmarje pri Jelšah, ki so priključeni na javno vodovodno omrežje, obvestila, da se zaradi daljšega sušnega obdobja količina pitne vode na izvirih drastično zmanjšuje. Zato je treba striktno izvajati stroge omejevalne ukrepe pri porabi pitne vode.

Tudi kranjska komunala je prepovedala nenamensko uporabo pitne vode, saj zaradi visokih temperatur in sušnega obdobja prihaja do povečane porabe pitne vode in s tem zmanjšane izdatnosti posameznih vodnih virov.

Murskosoboška komunala pa je občane ob nastopu poletnih višjih temperatur pozvala k varčnemu ravnanju z vodo, predvsem pa opozorila na kršitve – nedovoljene odvzeme vode iz hidrantov, ki se v tem obdobju vsako leto močno povečajo.

V slovenski Istri omejitev že od začetka meseca

Že v začetku meseca so rabo pitne vode močno omejili v slovenski Istri, k razumni in odgovorni rabi pitne vode so pozvali tudi na Mestni občini Ljubljana, ukrep racionalne rabe pitne vode pa je uvedla tudi novomeška komunala.

Ukrep racionalne rabe pitne vode je novomeška komunala uvedla za uporabnike pitne vode na območju občin Novega mesta, Šentjerneja, Škocjana, Mirne Peči, Dolenjskih Toplic, Žužemberka, Straže in Šmarjeških Toplic. Tako je do preklica prepovedana uporaba pitne vode za zalivanje vrtov, polnjenje bazenov, pranje in polivanje cestišč ter dvorišč, kot tudi pranje avtomobilov.