Fotografije nakazujejo pot našega planeta, če nemudoma ne ukrenemo nekaj. Foto: Reuters
Fotografije nakazujejo pot našega planeta, če nemudoma ne ukrenemo nekaj. Foto: Reuters
Afrika strada, države se pogrezajo v revščino ... tudi zaradi podnebnih sprememb. Foto: EPA

Ob nedavnem dnevu Zemlje (22. aprila) so strokovnjaki britanskega Royal United Services Instituta (RUSI) tudi s takim srh vzbujajočim opozorilom poskušali vcepiti prebivalstvu našega planeta zavest o usodnih posledicah podnebnih sprememb.

Nick Mabey, avtor poročila o globalnem segrevanju, navaja, da se "moramo pripraviti za tisto, kar se bo zgodilo, če globalno segrevanje doseže temperature, ki jih predvidevajo znanstveniki". Mabey ob tem predvideva, da bi bilo za uspešen boj proti podnebnim spremembam treba vložiti najmanj 10 milijard funtov, kolikor jih je bilo vloženo v vesoljski program plovila Apollo.

Nasprotja med velikimi potrošniki energije
V svojem poročilu grozi, da bodo težave, ki jih povzročajo podnebne spremembe, povzročile svetovne vojne. "Podnebni vpliv nas bodo prisilili v radikalno razmišljanje o tem, kako ščitimo nacionalne interese," dodaja Mabey.

V pojasnilu navaja, da bodo težave energije ali varnosti vse bolj odvisne od sporazumov z velikimi potrošniki energije, kot je Kitajska, in manj z državami proizvajalkami nafte.

Inštitut RUSI je raziskave o podnebnih spremembah začel z namenom prepoznavanja težav in pripravo rešitev za najhujše scenarije. Svetovni strokovnjaki so po tej plati pozdravili britansko poročilo kot koristen dodatek k razpravi o vprašanju podnebja in varnosti.

K. S.