V noči na ponedeljek so državo zajele močne padavine. Foto: EPA
V noči na ponedeljek so državo zajele močne padavine. Foto: EPA

Kot je za STA povedal poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, so gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Cerknica in Rakek postavili več vodnih zaščitnih pregrad. Zaradi močnega naraščanja gladine Cerkniščice je bilo ogroženo vodno zajetje v Cerknici ter nekaj gospodarskih družb na tem območju.

Regijski center za obveščanje Postojna je sicer ob 11.27 sprožil sirene javnega alarmiranja zaradi neposredne nevarnosti poplav na območju Cerknice. Kot so sporočili iz regijskega centra za obveščanje, naj prebivalci takoj zavarujejo imetje, pomagajo sosedom, vozila naj umaknejo na višje ležeča območja, sami naj se umaknejo v višja nadstropja in pazijo na svoja življenja ter ravnajo po navodilih Civilne zaščite in drugih pristojnih služb.

Prostovoljni gasilci so na tem območju tudi v stalni pripravljenosti. Vendar je voda v zadnji uri že začela upadati.

V Cerknici se je zaradi poplav oglasila sirena

Na Severnoprimorskem težave v prometu

Ne Severnoprimorskem je zaradi vremena nekaj težav v prometu. Zaradi kamnitega podora je bil oviran na cestah Most na Soči–Logaršče in Kamno–Kobarid (pri Skalci). Zemeljski plaz je zaprl cesto pri Livških Ravnah v bližini Dom šolskih in obšolskih dejavnosti Kavka. Zaradi zemeljskega plazu je bila zaprta tudi cesta pri Robiču na italijanski strani, zato je bil zaprt tudi mejni prehod Robič.

Slabo vreme je povzročilo tudi nekaj težav na Ajdovskem, zaradi poškodovane strehe na Planini pri Ajdovščini so morali posredovati ajdovski poklicni in prostovoljni gasilci.

Policisti zaradi mokrega in spolzkega cestišča pozivajo k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji. Foto: BoBo
Policisti zaradi mokrega in spolzkega cestišča pozivajo k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji. Foto: BoBo

Narasle reke in vodotoki

Ponekod po Sloveniji so narasli vodotoki, močne padavine težave povzročajo tudi na cestah. Na gorenjski avtocesti sta bili dve prometni nesreči, zaradi večje količine vode na vozišču pa je bil promet oviran na štajerski avtocesti in vipavski hitri cesti.

Posamezne reke na Gorenjskem, Koroškem in Štajerskem, zlasti v porečju Dravinje, se lahko ob naraslih vodotokih razlijejo na izpostavljenih mestih ob strugah.

Sorodna novica Močni nalivi že povzročajo težave v Pomurju, v Gornji Radgoni neurje s točo

Močan dež je povzročal težave tudi na cestah. Na gorenjski avtocesti se je zjutraj zgodila že druga prometna nesreča, zaradi katere je nastala kolona pred počivališčem Voklo, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Prva prometna nesreča se je zgodila ob 6. uri, ko je voznica, ki je vozila proti Kranju, trčila v odbojno ograjo pri priključku Strahinj–Naklo, v drugi ob 7.30 pa so bila pri Brniku iz smeri Kranj‒Ljubljana udeležena tri vozila. Prehitevalni pas je bil zaprt. Nastal je zastoj. Kolona je bila okoli 500 metrov pred počivališčem Voklo.

Na štajerski avtocesti med Blagovico in Lukovico proti Ljubljani ter na vipavski hitri cesti pred Ajdovščino proti Vipavi je bil zaradi večje količine vode na vozišču promet oviran, opozarjajo na prometnoinformacijskem centru.

Ob močnem dežju nevarnost akvaplaninga

Policisti pozivajo k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji. Vremenske razmere so slabe, cesta je mokra in spolzka. Prihaja do akvaplaninga ‒ med pnevmatiko in cesto se nabere sloj vode, ki ga pnevmatika ne more več v zadostni meri odvajati. Posledica je izguba oprijema, so še dodali z uprave. Tudi v prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo, naj vozijo s prilagojeno hitrostjo, povečajo varnostno razdaljo in ročno prižgejo luči. V primeru zastoja morajo vozniki med ustavljenima kolonama pustiti intervencijsko pot, opominjajo.

Stanje na cestah

Zadnje informacije o stanju na cestah lahko preverite tukaj.

Snežne razmere v visokogorju

Po poročanju Arsa je danes ponoči v visokogorju snežilo. Na Voglu in na Vršiču je dež prešel v sneg, na Kredarici pa je čez noč zapadlo kar 45 centimetrov snega.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp znatna, tretje stopnje, drugjev visokogorju zmerna, druge stopnje, nižje pa majhna, prve stopnje. Nad okoli 2000 metrih nadmorske višine je nov sneg, največ ga je v Posočju, ki se bo lahko plazil s strmih pobočij, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Predvsem so pričakovani posamezni spontani plazovi, plaz pa se lahko sproži tudi ob manjši obremenitvi snežne odeje. V visokogorju so nastali številni zameti. Nižje je dež razmočil staro snežno odejo, ki je zato manj stabilna. V sredogorju se je sneg tajal in kopnel.

Vreme

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Dež bo ponehal že dopoldne

Vremenoslovci so napovedali, da bo v ponedeljek dopoldne dež ponehal, popoldne bo deloma jasno s plohami. V torek bo dopoldne jasno, nato pa spremenljivo s plohami in nevihtami. V noči na sredo bodo padavine spet zajele vso Slovenijo in do srede zjutraj večinoma ponehale, napoveduje Arso.